Onderwijs kinderen Bangladesh

Beter onderwijs voor vluchtelingenkinderen in Bangladesh

Rohingya’s worden al tientallen jaren geconfronteerd met systematische discriminatie en geweld in Myanmar, met als gevolg dat honderdduizenden zijn gevlucht naar Bangladesh. Meer dan drie jaar na een massale toestroom van vluchtelingen, wonen er meer dan 862.000 Rohingya-vluchtelingen in het Cox's Bazar-district van Bangladesh, verdeeld over 34 overvolle kampen. Meer dan de helft van de vluchtelingen zijn kinderen onder de 18 jaar.

UNICEF heeft samen met uitvoerende partners, waaronder World Vision Bangladesh een sleutelrol gespeeld bij het waarborgen van toegang tot onderwijs voor Rohingya-kinderen. Vóór de COVID 19-pandemie kregen meer dan 230.000 kinderen toegang tot onderwijs in meer dan 2500 door UNICEF ondersteunde leercentra in de kampen.

World Vision Bangladesh heeft aan 44 leercentra  bijgedragen waardoor 1.870 kinderen (waarvan 49% meisjes) onderwijs kregen. Ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt, blijven kinderen die deelnemen aan deze leercentra thuis leren met steun van zorgverleners. Deze 44 leercentra hebben echter voortdurende financiering nodig, zodat de jongens en meisjes goed onderwijs blijven ontvangen. 

Een belangrijke les die we ook leerden, is de cruciale rol die de Birmese taalinstructeurs en moeders hebben gespeeld bij het waarborgen van de continuïteit van het leren tijdens de COVID 19-lockdown. De capaciteit van taalinstructeurs en de moeders gaan we daarom versterken.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door UNICEF.