Hamza in het vluchtelingenkamp in Jordanië

Zingen als manier om met de oorlog in Syrië om te gaan

09-03-2021

Heb jij afgelopen weken de Syrische Hanin in The Voice of Holland zien optreden? Met haar levenservaring die te horen was in haar stem wist ze bijna iedereen te raken. Net als Hanin zijn er in Syrië nog meer kinderen die met hun doorleefde stem zo bij The Voice kunnen optreden. Komende week is het 10 jaar geleden dat de oorlog in Syrië uitbrak en blikken we terug op wat gebeurde. Vandaag geven we de 13-jarige Hamza het podium.

De Syrische Hamza woont in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Zingen is voor hem een manier om met de oorlog om te gaan. “Als kind kan ik door te zingen, uiten wat er in mij leeft.” Hij woont nu negen jaar in het vluchtelingenkamp, nadat hij met zijn familie Damascus moest ontvluchten in 2012. Ook al was hij nog klein, hij kan zich de bombardementen nog goed herinneren.

Toen zijn leraar ontdekte dat Hamza talent had voor zingen, heeft hij met o.a. World Vision georganiseerd dat Hamza mocht optreden in het kamp. “In het begin, was ik nog gespannen en onzeker. Toen ik ging zingen, keek ik naar de grond.” Maar toen hij zag dat het publiek geraakt werd door zijn emoties tijdens het zingen, kreeg zijn zelfvertrouwen een boost.

Dat ik mijn talent nu kan inzetten voor andere kinderen, geeft me het gevoel dat ik ertoe doe.

Hij houdt ervan om in het Engels te zingen. Na afloop van zijn concerten legt hij de betekenis van de liedjes uit en leert hij de andere kinderen Engelse woordjes. Ook geeft hij muziekles aan andere kinderen in het kamp in het Early Childhood Development programme van World Vision. “Dat ik mijn talent nu kan inzetten voor andere kinderen, geeft me het gevoel dat ik ertoe doe.”

Wil jij ook kinderen steunen die de dupe zijn van de oorlog in Syrië? Word vaste donateur.

Bekijk ook de video van Hamza waarin hij vertelt hoe hij naar zijn toekomst kijkt.

Deze week blikken we terug op 10 jaar oorlog in Syrië. Lees ook het artikel over De impact van 10 jaar oorlog in Syrië op kinderen.