Hoofdinhoud

Somalië – Gezondheidszorg en schoon water

De situatie in Somalië is ernstig. World Vision ondersteunt de gezondheidszorg, en verzorgt water- en voedselvoorzieningen.

De gezondheidszorg in Somalië is niet goed. Meer dan 2,4 miljoen mensen hebben geen toegang tot noodzakelijke gezondheidszorg. Daardoor sterven 1 op de 7 kinderen voordat ze vijf worden.

Dit zijn de grootste uitdagingen in Somalië

Gezondheidszorg

Door de vele overstromingen staan huizen onder water. Er zijn niet voldoende medische voorzieningen en infectieziekten nemen toe. Hierdoor kunnen veel mensen niet terecht voor medische zorg.

Schoon water en sanitair

Kinderen hebben vaak geen veilige plek om op te groeien. Veel zijn gevlucht en hebben geen huis meer. Andere kinderen hebben trauma’s. Wij geven kinderen een veilige plek en geven training over de rechten van het kind.

Voedsel en landbouw

Door tegenvallende opbrengsten in de landbouw is er een groot voedseltekort. Dit komt door klimaatverandering, conflict en door de stijgende voedselprijzen. Veel mensen lijden honger.

De situatie in Somalië

Zware regenval, overstromingen en extreme droogte hebben in het afgelopen jaar 43.000 mensen het leven gekost in Somalië, vooral in regio’s als Toghdeer, Wagooyi Galbeed, Jowhar en Burhakaba. Duizenden mensen zitten vast in hun huis vanwege het vele water en anderen zijn gevlucht en op zoek naar een veilige plek om te wonen. Kinderen hebben niet genoeg eten en vluchtelingenkampen zijn overvol.

Somalië gezondheidszorg

Er is niet elke dag eten, soms maar één keer per dag. Ik ben bang dat mijn kinderen dood gaan door ondervoeding.’

Dit is wat we doen in Somalië

MEDISCHE HULP

Gezondheidszorg

Om de gezondheidszorg te verbeteren, ondersteunen we 11 gezondheidscentra in Gabiley, Hargeisa en Baki. We leggen sanitaire voorzieningen aan, zorgen voor toegang tot schoon water en installeren een afvalverwerkingssysteem. Meer dan zestienduizend mensen ontvangen essentiële preventieve, promotieve en curatieve zorg. Onder andere zwangere vrouwen worden ondersteund en begeleid bij de bevalling. Kinderen onder de vijf jaar worden opgenomen in het vaccinatieprogramma zodat ze beschermd zijn tegen ziekten.

Somalie overstromingen
Somalie overstromingen (2)

HYGIËNE VOORZIENINGEN

Sanitair en hygiëne

We verzorgen voorzieningen waardoor mensen toegang hebben tot schoon water, toiletten, en zeep.

VOEDSELHULP

We ondersteunen 100 gezinnen bij landbouw en met zaden, zodat zij beter in hun eigen voedsel kunnen voorzien.

Dit is hoe we werken


Onderzoek

Ontwikkeling

Impact

Project informatie: Het project loopt van januari 2024 – december 2026 en is een samenwerking met lokale organisaties en de DRA. Het project wordt gefinancierd door de DRA. Samen bereiken we zo’n 250.000 mensen met het project.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!