Hoofdinhoud

Sierra Leone – Sponsorprogramma Sarwah

Met onze projecten helpen wij kinderen op lange termijn. Deze kinderen kun je steunen via ons sponsorprogramma. Met jouw sponsorbijdrage help je niet alleen jouw sponsorkind, maar ook zijn of haar familie en de gemeenschap.

Dit zijn de grootste uitdagingen in Sarwah

Onderwijs

Er zijn te weinig scholen voor de kinderen die in Sarwah wonen. Op de scholen die er wel zijn, zijn bijna geen materialen. Veel leraren zijn niet of niet goed opgeleid. Het komt vaak voor  dat kinderen van twaalf jaar nog niet kunnen lezen of schrijven. 

Slechte gezondheidszorg

Er zijn weinig ziekenhuizen en er is weinig medisch personeel. Medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar. Vanwege de slechte gezondheidszorg,
vertrouwen veel inwoners op traditionele methoden.

Armoede & voeding

Het lukt gezinnen niet om voldoende eten te verbouwen. Ook kennen ze het belang van voedingsstoffen en groenten voor hun kinderen niet. Daardoor is meer dan een derde van de kinderen chronisch ondervoed. Vaak is er geen geld voor een doktersbezoek of school.

De situatie in Sarwah

Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. In 1991 raakte het land betrokken in een afschuwelijke burgeroorlog die meer dan tien jaar duurde. Duizenden mensen zijn omgekomen en veel kinderen werden ingezet als kindsoldaten.

In 2002 begon de wederopbouw. De afgelopen jaren werd het land getroffen door verschillende gezondheidscrises: cholera, malaria en ebola. Ondanks deze ellende is de bevolking hoopvol voor de toekomst.

Het projectgebied Sarwah bestaat uit 143 dorpen en ligt in het oosten van Sierra Leone, in het district Kono. Meer dan de helft van de mensen in dit gebied leeft van minder dan 1 dollar per dag. Kinderen zijn vaak ziek en ondervoed, en er zijn te weinig scholen en ziekenhuizen.

Sierra Leone

Neem een kijkje in het projectgebied

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

‘Door onze gemeenschapsgerichte aanpak profiteert niet alleen een sponsorkind, maar ook nog vier andere kinderen.’

Dit zijn de doelen waar we ons voor inzetten

ONDERWIJS

Kinderen gaan naar school

Het komt vaak voor dat kinderen van 12 jaar nog niet kunnen lezen of schrijven. Er zijn te weinig goede schoolmaterialen en de leraren zijn niet goed opgeleid. Dus daar investeren we in!

We zorgen ervoor dat alle scholen in het gebied worden voorzien van voldoende en kwalitatieve meubels en lesmateriaal, vooral lesboeken en leesboeken. We trainen de leraren, waardoor zij beter in staat zijn om interessante en activerende lessen te geven.

We willen dat de kinderen aan het eind van de derde klas lezen en schrijven. ook geven we ouders voorlichting over het belang van onderwijs.

Onderwijs in Sierra Leone
Gezondheid in Sierra Leone

GEZONDHEID

Kinderen zijn gezond

Er zijn te weinig klinieken en er is te weinig goed geschoold medisch personeel. Medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar. De drie meest voorkomende ziekten zijn malaria, ademhalingsproblemen en diarree. Vanwege de slechte gezondheidszorg vertrouwen veel inwoners op traditionele genezers.

We bouwen drie nieuwe klinieken. Samen met de lokale overheid pakken we de kwaliteit van de gezondheidszorg aan. En we bouwen ook sanitaire voorzieningen. We geven voorlichting over persoonlijke hygiëne, hierdoor kunnen de mensen zichzelf en hun kinderen beschermen tegen ziekten.

KINDERBESCHERMING EN PARTICIPATIE

Bewustwording creëren

Meer dan 15% van de kinderen in Sierra Leone komt in aanraking met kindermishandeling. De kennis over systemen om aangifte te doen, is nog minimaal.

We maken mensen ervan bewust dat zijzelf en de kinderen in hun gemeenschap uniek geschapen zijn en waarde hebben. We leren de kinderen hoe ze zichzelf tegen alle vormen van geweld kunnen beschermen. We zorgen dat ieder kind een geboortebewijs heeft en we organiseren kinderrechten-clubs op scholen.

Ook ouders en gemeenschapsleiders lerenhoe ze de kinderen kunnen beschermen en welke stappen ze moeten ondernemen om incidenten te registreren en het aantal kinderen dat hiermee te maken krijgt terug te dringen.

Kinderparticipatie in Sierra Leone

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!