Hoofdinhoud

Halima woont samen met haar man Abdrizak, haar vier kinderen en haar moeder in een hutje in één van de vluchtelingenkampen in Somalië. Ze hebben een klein stukje land. Elke dag gaan ze hierheen om te werken en om groenten te verbouwen. “Er is niet elke dag eten, soms maar één keer per dag. Ik ben bang dat mijn kinderen dood gaan door ondervoeding,” vertelt Halima. Haar jongste kindje Abukr ziet er niet goed uit. Hij hoest en heeft al een paar dagen koorts. Daarom gaat ze vandaag naar de mobiele kliniek voor hulp.

“Als er niet genoeg geld is en mijn kinderen niet genoeg te eten hebben, ben ik gedwongen om geld te lenen,” vertelt vader Abdrizak over de schrijnende situatie.

Vader Abdrizak

De situatie in Somalië

In het Oost-Afrikaanse land Somalië behoort honger tot de dagelijkse realiteit. Door seizoenen vol droogte is het lastig om te leven van de landbouw in veel gebieden en overlijdt vee. Daarnaast zijn er onveilige situaties. Het land wordt beheerst door terreurgroepen en gewapende conflicten met burgerslachtoffers gebeuren regelmatig. Door deze nood vluchten veel mensen naar één van de vele vluchtelingenkampen, op zoek naar hulp.

Ondervoeding

In de aflevering van 13 en 14 januari van EO Metterdaad zien we hoe moeder Halima met de kleine Abukr naar een mobiele gezondheidskliniek gaat. Arts Abdelali vertelt dat het kindje leidt aan zware ondervoeding. Hij geeft het kindje bijvoeding waardoor hij weer langzaam aan moet sterken.

Collega Willianne van Slooten ging mee met EO Metterdaad naar Somalië en vertelt hoe het land indruk op haar maakte in dit blog over Somalië.

Dit is hoe wij de kleine Abukr en andere kinderen helpen:

Abukr is niet het enige ondervoede kindje in Somalië. Veel kinderen wegen te weinig en overlijden als er niet snel hulp komt. World Vision helpt deze kinderen door de mobiele gezondheidsklinieken waar onder andere arts Abdelali onderdeel van is. Door deze klinieken kunnen ondervoede kinderen beter bereikt worden. Daarnaast is World Vision bezig met het opzetten van een moederkindcentrum. In dit gezondheidscentrum zal World Vision de eerstelijnszorg opzetten en personeel opleiden. Lees hier meer over ons project in Somalië.

Geef voor Somalië

Help mee, zeg ook GENOEG tegen de honger in Somalië en geef voor kinderen als Abukr. Door te geven, kunnen we kinderen als Abukr redden van honger.