Projectsluiting Isanga

Isanga gaat zelfstandig verder

Het is zover! Na 15 jaar hard werken en opbouwen, samen met de bevolking van Isanga in Tanzania, wordt het programma nu afgerond. We blikken graag met u terug op wat er allemaal verbeterd is in het leven van de kinderen in Isanga en hun families. Het prachtige afscheidsfilmpje, de hoopgevende verhalen en de prachtige foto's vertellen het verhaal van hoop in Isanga, kijk snel verder!

 

Het verhaal van Laurent

Laurent (17) woont met zijn vader, moeder, broertje en zusjes in een dorpje in Isanga. Zijn ouders zijn boer. Laurent vertelt: “Vroeger hadden we moeite om voldoende inkomen te verdienen. Mijn ouders wisten niet veel over landbouw en we hadden vaak slechte oogsten. Ik kreeg een maaltijd per dag te eten. Ook was er geen geld voor schooluniformen en andere schoolspullen.”

Laurent en zijn zusje werden opgenomen in het sponsorprogramma. Toen veranderde er veel. Zijn vader deed mee aan de spaargroep en kreeg training in betere landbouwmethoden. Hij leerde ook over het houden van bijen. ‘Dat vond het hele gezin leuk en we gingen er samen mee aan de slag. We hadden 10 bijenkorven en na een tijdje oogstten we 69 kilo honing. Met de opbrengst konden we genoeg eten kopen. Ook kochten we 5 kippen. Dit zijn er inmiddels 48! Hierdoor kunnen wij naar school en hebben we geld voor een dokter!

Ik wil World Vision en alle sponsors bedanken. Wij zijn niet het enige gezin dat meer inkomsten heeft dankzij de bijen. Het leven in onze gemeenschap is voorgoed veranderd en daar zijn we heel blij mee!’

Laurent
school

 

Onderwijs

Er is zoveel verbeterd in het onderwijs! In We trainden 78 leerkrachten en zorgden voor goed materiaal en toegang tot de scholen. We bouwden onder andere 21 klaslokalen en huizen voor leraren zodat zij niet zover meer hoeven te lopen om op school te komen. In 2006 was het percentage kinderen wat op school vroegtijdig stopte 24%, dat is nu nog maar 3%.

s

 

Inkomsten

We trainden ruim 1000 boeren in betere landbouw- en irrigatietechnieken maar ook in tuinbouw. De oogsten verbeterden aanzienlijk, en doordat het overschot verkocht wordt hebben boeren meer inkomsten. Meer dan 75% van de gezinnen heeft nu het hele jaar voldoende te eten. Meerdere bronnen van inkomsten geeft nu meer zekerheid! 302 boeren trainden we bijvoorbeeld in het houden van pluimvee, 250 boeren houden bijen.

Ambassadeur Arnold Wienen vertelt over de ontmoeting met zijn sponsorkind Andrea in Isanga.

arnold haalt water
Arnold tijdens het water halen. Zijn sponsorkind Andrea kijkt naar hem op.
We waren onder de indruk van het potentieel van het land en van de mensen. We hebben veel jonge en slimme mensen gezien die echt vooruit willen. Die willen weten hoe ze dingen kunnen verbeteren. World Vision haakt fantastisch in op dat potentieel. De mensen krijgen hulp, maar World Vision neemt nooit de verantwoordelijkheid of het initiatief uit handen.
- Sponsors Nelly en Carel de Vries bezochten Isanga