World Vision jaaroverzicht 2023

Door jouw steun konden wij dit jaar veel kinderen helpen. Zo maakte jij dit jaar verschil..

In 2023 kwamen wij in actie voor de meest kwetsbare kinderen wereldwijd.

Voor de Syrische Qamar die psychologische hulp kreeg.
Voor Blue (9) en Sunday (4) uit Kenia. Zij herstelden van ondervoeding.
Voor Nuria (19) uit Indonesië die nu een ondernemer is door haar sponsor.

Door jouw steun heeft World Vision wereldwijd 36,4 miljoen mensen bereikt, waarvan 18,8 miljoen kinderen. We waren aanwezig in Oekraïne, Turkije, Syrië, Afghanistan, Oeganda, Bangladesh, India en op nog veel meer plekken in de wereld waar de nood hoog is. Dit deden we in 2023:

Januari

Maurits Chabot schreef het boek Over de Kloof. Dit boek vertelt onder andere het verhaal van Emmanuel (Hutu) en Alice (Tutsi) uit Rwanda. Die zich na de genocide verzoenen dankzij het vredesprogramma van World Vision. Want ook als een conflict voorbij is, zetten we ons in voor vrede en verzoening. Zodat kinderen kunnen opgroeien in een veilige omgeving. Lees hier over de bijzondere vriendschap van Emmanuel en Alice.

Februari

Op 6 februari wordt het leven van duizenden inwoners van Turkije en Syrië in één klap verwoest door de aardbevingen. Duizenden mensen overlijden en velen zijn dakloos. We starten gelijk met noodhulp. We verspreiden voedsel, brandstof en heaters. Ook zorgen we voor onderdak. Samen met Giro555 haalden we in Nederland € 124 miljoen op voor slachtoffers.  World Vision bereikt 1,8 miljoen mannen, vrouwen en kinderen. We restaureren scholen en bouwen woningen. Lees hoe het leven van Qamar veranderde.

Qamar uit Syrië
Vrouwen World Vision

Maart

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Op deze dag gaven we aandacht aan bescherming van vrouwen en meisjes. Veel meisjes moeten op jonge leeftijd trouwen, omdat hun ouders niet meer voor ze kunnen zorgen. Wij zetten ons in om kindhuwelijken te voorkomen. Lees hier hoe wij dit doen.

April

Als medewerkers vinden wij het ook belangrijk om in actie te komen tegen honger. Van 6 op 7 april gingen we daarom de strijd aan tegen honger door 24 uur niet te eten tijdens Zip your Lip. Met deze actie haalden we € 11.459 op.  

ZIP op kantoor
Oekraïne kind noodhulp

April

De Giro555 actie voor noodhulp in Oekraïne is de langstlopende actie van Giro555 ooit en sloot op 1 april 2023. World Vision bereikte in Oekraïne 154.834 mensen. Er werden 65.480 voedselpakketten verspreid en 3.662 mensen in Zjytomyrska kregen cash-ondersteuning. Ook werden kleinschalige initiatieven ondersteund die zich richten op de bescherming van kinderen.

Mei

Geweld in Soedan houdt aan en op 3 mei deden we samen met UNICEF en Save the Children een oproep voor het gevaar voor kinderen als de wapenstilstand in Soedan niet door alle partijen wordt nageleefd. In Zuid-Soedan behandelen we kinderen die ondervoed zijn en bieden we onderwijs. 

Geef een kip wereldcadeau

Juni

Op 18 juni was het Vaderdag. In heel Nederland werden vaders verrast met wereldcadeaus zoals geiten en kippen. Hoe bijzonder is het dat onze donateurs niet voor zichzelf maar voor een ander een cadeau vragen! Heb jij binnenkort iets te vieren? Vraag dan een WereldCadeau. In 2023 werden er 187 geiten en 120 kippen gekocht in Nederland voor een ander. Dit cadeau draagt bij aan blijvende verandering voor een kind.

Juli

In juli ging onze collega Ad op reis naar Kenia om daar de impact te zien van ons landherstelprogramma (FMNR). Een programma waarbij boeren hun land duurzaam leren herstellen naar vruchtbare grond. Dit geeft meer gewassen, beter veevoer, meer brandhout, meer inkomen en uiteindelijk een betere kwaliteit van leven. We creëren een wereldwijde beweging om aangetast land over de hele wereld te herstellen: van woestijn naar oase! Lees het verhaal van de 14-jarige Stella die bomen plant tegen extreme droogte. 

Ad Visser FMNR
Nuria, een meisje uit Sambas, staat met haar schoolboeken in haar armen en lacht

Augustus

Wat is het een mijlpaal dat we in augustus na 16 jaar ons kindsponsoringsproject in Sambas (Indonesië) konden sluiten. Dankzij onze trouwe sponsors kan de gemeenschap in Sambas zelfstandig verder. Vóór het project kon 10% van de kinderen lezen en schrijven, dit is nu gestegen naar 90%! De lokale gemeenschappen zijn beter getraind en kinderen worden meer gehoord en laten hun stem horen. Nuria (19) studeert nu aan de Universiteit! Bekijk het filmpje waarin Nuria en andere kinderen de impact laten zien van dit project.

September

In september startte het nieuwe schooljaar in Nederland. Elk kind heeft recht op onderwijs. Onderwijs is nu lang niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Hier doen wij wat aan. Het afgelopen jaar zorgde World Vision er dankzij jou voor dat bijna 70.000 vluchtelingkinderen, inclusief kinderen met een beperking en tienermoeders, onderwijs in Oeganda en Zuid-Soedan ontvingen.

Kind op school Cambodja World Vision Nederland
GENOEG

Oktober

Op 1 oktober lanceerden we onze wereldwijde GENOEG campagne. We zeggen GENOEG tegen honger in de wereld en komen wereldwijd in actie om hier een einde aan te maken. Het afgelopen jaar konden we 674.126 kinderen behandelen tegen ondervoeding. Op school kregen 1.114.949 kinderen een maaltijd en 57.341 huishoudens konden weersbestendige gewassen verbouwen. Ook de broertjes Blue en Sunday herstelden van ondervoeding. Ze kunnen gelukkig weer naar school. Lees hun verhaal.  

Oktober

Op 7 oktober escaleert het conflict in Gaza en Israël. Duizenden onschuldige kinderen en gezinnen worden getroffen. World Vision komt gelijk in actie en is actief op de Westelijke Jordaanoever. 220.000 mensen worden geholpen. We delen noodpakketten uit, geven psychologische hulpverlening en bouwen plekken waar kinderen veilig kunnen spelen. We houden de situatie steeds in de gaten en reageren daar waar wij en onze partners toegang hebben. Lees meer. 

mobiele kliniek in Afghanistan na aardbeving.

Oktober

Begin oktober werd Afghanistan getroffen door zware aardbevingen. In een land waar al zo veel noden zijn, komt de klap extra hard aan. Dorpen worden verwoest, er is wanhoop en ziekenhuizen lopen vol. World Vision is direct ter plaatse. Dankzij donateurs als jij kunnen we directe noodhulp bieden, zoals water, voedsel en hulpgoederen. Met 10 mobiele gezondheidsteams bieden we dringende medische hulp.

November

In november ging een groep van het Christelijk Gymnasium Utrecht vanuit de jongerenactie Zip your Lip naar het Europees Parlement om in gesprek te gaan met Europarlementariërs en beslissingsmakers. Ze gingen het gesprek aan over klimaatveranderingen en de hongercrisis. Deze reis biedt jongeren de kans om op het hoogste niveau hun visie op de wereld te delen en onderwerpen als de klimaatveranderingen en de hongercrisis op de politieke agenda te zetten. Lees meer over deze reis.

Unzip your Lip
Halima Somalië EO Metterdaad

December

In december zijn we samen met EO Metterdaad een actie gestart voor Somalië. Hier is extreme droogte en een hongersnood dreigt. Er zijn weinig medische voorzieningen en veel mensen vluchten naar één van de vele vluchtelingenkampen op zoek naar een betere plek. Meer dan 6 miljoen mensen hebben hulp nodig. Wij geven noodhulp, medische zorg en werken samen met lokale boerderijen om de voedselzekerheid te verbeteren. 

Dit is slechts een greep uit de hulp die we in 2023 hebben gegeven.

Ontzettend bedankt dat jij dit mogelijk hebt gemaakt!


We hopen dat we ook dit jaar weer op jouw steun mogen rekenen.