Een bijzonder verhaal van verzoening uit Rwanda

Vredesprogramma zorgt voor onwaarschijnlijke vriendschap tussen Hutu en Tutsi

World Vision verzorgt in (voormalige) conflictgebieden programma’s om vrede en verzoening te brengen. Na een conflict of crisissituatie is er – naast water, eten en een dak boven het hoofd – ook verzoening en vrede nodig om door te kunnen. Zo ook in Rwanda, waar World Vision na de genocide van 1994 een grootschalig verzoeningsprogramma verzorgde. In dit programma werden slachtoffers en daders bij elkaar gebracht om te werken aan verzoening en herstel.

In zo’n vredesprogramma vroeg Emmanuel (Hutu) vergeving aan Alice (Tutsi), de vrouw die hij ernstig verminkte en voor dood achterliet in een moeras. Tussen dader en slachtoffer ontstond een onwaarschijnlijke vriendschap. Een vriendschap die door schrijver Maurits Chabot is vastgelegd in zijn boek Over de kloof, dat in oktober 2022 verscheen. Over Emmanuel en Alice is ook een documentaire gemaakt door de EO, die met Maurits op pad ging om dit bijzondere verhaal vast te leggen.

Verhaal van verzoening

In deze video is het bijzondere verhaal van Emmanuel en Alice te zien.
De video bevat ondertiteling, die kun je rechts onderaan het filmpje aanzetten.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Documentaire over verzoening

Over het indrukwekkende verhaal van Alice en Emmanuel uit Rwanda is een documentaire gemaakt. In 20 minuten maken we kennis met een Hutu en een Tutsi die een onwaarschijnlijke vriendschap hebben opgebouwd. Een hoopgevend verhaal over vergeving en verzoening. Laat je gegevens achter en bekijk de documentaire.

Over de kloof

In zijn boek Over de kloof vertelt Maurits Chabot acht verhalen van onwaarschijnlijke vriendschappen. Een van deze verhalen komt uit Rwanda, waar Emmanuel (Hutu) en Alice (Tutsi) zich na de genocide verzoenen en een bijzondere vriendschap sluiten.

Maurits bezocht Alice en Emmanuel onlangs in Rwanda en heeft het eerste exemplaar van Over de kloof aan hen aangeboden. Dit boek is te koop in de boekwinkel en via webshops.

Geef voor verzoening en herstel

World Vision werkt in meer dan 100 landen. In veel van deze landen groeien kinderen op in gevaarlijke situaties. We zetten ons in om de levens van kinderen positief te veranderen. Of het gaat om de crisis in Oekraïne, de oorlog in Syrië of bij de ernstige droogte in Afghanistan.

Veel kinderen kunnen door dreigende situaties niet naar school, hebben geen eten of zelfs geen dak boven hun hoofd. Maar ook als een conflict voorbij is zetten we ons in voor vrede en verzoening. Zodat kinderen kunnen opgroeien in een veilige omgeving

Benieuwd naar de andere verhalen over verzoening?