Hoofdinhoud

Bijna twee jaar later gaat de oorlog in Oekraïne nog steeds door onder extreme omstandigheden. Winterse temperaturen tot -15°C maken de situatie nog uitdagender. Veel mensen zitten zonder huis en stroom en hebben dringend behoefte aan humanitaire hulp.  

“Ik heb mensen gesproken en zij vertellen verhalen die niemand zou moeten vertellen. Mensen waren in de periode van bezetting verstoten. Ze hadden geen voedsel en kleding en waren volledig afhankelijk van hulporganisaties. Mensen schuilden in kelders terwijl ze de tanks konden zien. World Vision heeft met de lokale partner voedselpakketten uitgedeeld. In tijden van nood heeft dit mensen geholpen,” vertelt Marco van der Graaf tijdens zijn bezoek in februari 2023, toen nog één jaar na de escalatie van het conflict. 

De situatie in Oekraïne

Ongeveer 17,6 miljoen mensen, dit is bijna de helft van de totale bevolking van Oekraïne, heeft humanitaire hulp en bescherming nodig. De situatie is het meest zorgwekkend in frontlinie-gemeenschappen in Donetska, Kharkivska, Luhanska, Khersonska, inclusief de oblasten Zaporizhzhia en Mykolaivska. Die laatste twee zijn projectlocaties van World Vision die worden ondersteund met de opbrengst van Giro555. In de periode van oktober 2023 tot april 2024 wordt er geschat dat 1,3 miljoen mensen extra hulp nodig hebben vanwege het winterse weer.   

Lokale partners delen onderdakkits uit in Oekraïne
Lokale partners delen onderdakkits uit in Oekraïne

Hulp in Oekraïne 

Met de steun van Giro555 heeft World Vision tot en met eind november, in nauwe samenwerking met lokale partners, 154.834 mensen bereikt in Oekraïne.

Voedselhulp

In totaal werden er 65.480 voedselpakketten verspreid in 20 van de 24 oblasten in Oekraïne. In elk pakket zat 20 kilo aan levensmiddelen. 

Kindvriendelijke ruimtes

Er werden diverse kleinschalige initiatieven ondersteund, waaronder kindvriendelijke ruimtes in 7 kindercentra in 7 oblasten. Hier kunnen Oekraïense kinderen nu veilig kunnen spelen.  

Cash-ondersteuning

World Vision gaf Multi-Purpose Cash Assistance aan 3.662 mensen. Zij kregen geld waarmee ze zelf de belangrijkste benodigdheden konden kopen. 

Extra ondersteuning in de winter van 2023-2024 

Vanwege de strenge winter wordt er in deze periode extra hulp verleend in Oekraïne aan mensen in nood. 

Voedselhulp

Er worden 10.000 extra voedselpakketten verspreid in de oblasten Zaporizhzhia en Mykolaivska. 

Onderdak en hygiënekits

Er worden onderdakkits (met o.a. stapelbedden, matrassen, dekbedden, beddengoed, handdoeken, kachels en oplaadbare lampen) en institutionele hygiënekits (met o.a. schoonmaak en verzorgingsproducten zoals wasmiddel, zeep en toiletpapier) verstrekt aan 17 opvangcentra in Zaporizhzhia en Mykolaivska. 

Cash-ondersteuning

We verlenen extra cash-ondersteuning aan mensen in de oblasten Mykolaivska, Zaporizhzhia en Dnipro voor een periode van 3 maanden. Eind november hebben 962 mensen al cash-ondersteuning ontvangen. In deze maanden krijgen nog 3.000 mensen cash vouchers. Hiermee kunnen ze zelf belangrijke benodigdheden kopen. 

Geven voor noodhulp in Oekraïne blijft nodig. In de winter is hulp harder nodig dan ooit. Dankzij jouw steun kunnen we onze hulp blijven voortzetten. 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Het verhaal van Olga

Olga ontvluchtte de stad Odessa samen met haar 65-jarige moeder die een zenuwinzinking kreeg na de bombardementen. Het was extra moeilijk voor Olga om haar man verplicht achter te laten. Hij moet net als alle andere mannen vechten om zijn land te beschermen. Maar Olga vond het voor haar twee zoontjes van twee en acht jaar veel te gevaarlijk om nog langer in Oekraine te blijven, Met steun van World Vision, vond ze tijdelijk onderdak in een opvangkamp net over de grens in Noord-Moldavië. World Vision zorgt dat de vluchtelingen daar drie keer per dag een goede maaltijd krijgen.

Hulp in Roemenië

Ook bereikten we veel Oekraïense vluchtelingen in Roemenië, waar World Vision al meer dan 30 jaar aanwezig is. Met Giro555 financiering hebben wij tot en met eind november, in samenwerking met lokale partners, 67.427 Oekraïense vluchtelingen bereikt met de volgende activiteiten:  

Hulp in natura

Bij sociale winkels deelden we gratis voedselproducten en hygiënepakketten uit. In totaal kregen 29.354 Oekraïense vluchtelingen dit. Ook zijn er 2.380 babyvoedselpakketten (o.a. met melkpoeder en babygranen) en 7.500 hygiënepakketten (o.a. luiers en babycrème) verspreid voor baby’s. 

Onderdak en hygiënekits

Op kleine schaal werd er psychosociale ondersteuning gegeven en werden er recreatieve en therapeutische activiteiten georganiseerd voor Oekraïense kinderen (bij ROMEXPO in Boekarest).  

Cash-ondersteuning

We verleenden cash-ondersteuning aan 12.210 Oekraïnese vluchtelingen. Hiermee kregen ze geld waarmee ze zelf de belangrijkste benodigdheden konden kopen. 

Geven voor Oekraïne

De crisis escaleert verder en is nog steeds aan de gang. We werken met man en macht om hulp te bieden aan de meest kwetsbaren. Met jouw steun kunnen we dit blijven doen.