Hoofdinhoud

In de ochtend van zaterdag 7 oktober werd het westen van Afghanistan getroffen door een reeks aardbevingen. De grootste aardbeving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Sommige dorpen zijn volledig verwoest en vele andere zijn zwaar beschadigd.

UPDATE 11 oktober 2023: Opnieuw is het westen van Afghanistan getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3. Sinds de bevingen van afgelopen zaterdag zijn er tot nu toe naar schatting meer dan 4.000 doden en 10.000 gewonden. In een van de dorpen, waar 900 mensen woonden, hebben slechts drie mensen de ramp overleefd.

De grootste aardbeving had een epicentrum op minder dan 40 kilometer van de stad Herat, waar ongeveer 500.000 mensen wonen. Er heerst wanhoop. Mensen gaan de straat op om zelf familieleden onder verwoeste gebouwen vandaan te halen. De ziekenhuizen lopen vol en raken overbelast.

In de stad Herat is ook het hoofdkantoor van World Vision Afghanistan gevestigd. In de getroffen gebieden wonen medewerkers van World Vision. We zijn dankbaar dat onze collega’s veilig zijn. Desondanks zijn hun families in shock en sommigen, vooral hun kinderen, zijn bang om de nacht in hun huis door te brengen.

Gezinnen blijven zoeken naar overlevenden onder de ongeveer 1352 verwoeste huizen die op dit moment zijn gemeld.

Nationaal directeur Thamindri de Silva vertelt: “Herat is wanhopig. In sommige dorpen in de buurt proberen gemeenschappen overlevenden van onder het puin te redden. Het ziekenhuis draait op volle toeren. World Vision draagt haar steentje bij aan de distributie van hulpgoederen, ook nu onze eigen collega’s en hun gezinnen deze verwoesting zo dicht bij hun huis meemaken. Steun ons alsjeblieft terwijl we in actie komen. Naast dringende medische zorg hebben de overlevenden water, voedsel, onderdak en hulp nodig om veilig te blijven.”

Hulp is hard nodig

World Vision is ter plaatse en biedt noodhulp aan de slachtoffers van de ramp. Er zijn 10 mobiele gezondheidsteams van World Vision gemobiliseerd die dringende medische hulp bieden. Ook zijn er 300 kits met non-food artikelen uitgedeeld. We werken nauw samen met verschillende organisaties voor een zo effectief mogelijke respons.

World Vision is al jaren actief in Afghanistan met projecten om kinderen en mensen in nood te helpen. Onze aanwezigheid in het gebied maakt dat de steun van onze donateurs direct impact maakt om slachtoffers te helpen.