Hoofdinhoud

Direct na de aardbeving in Turkije en Syrië op 6 februari 2023 is World Vision in actie gekomen. Mede dankzij het geld van Giro555 heeft World Vision bijna een miljoen mannen, vrouwen en kinderen bereikt.  

Wat deden we als eerst?

  • Schoon drinkwater en voeding 

World Vision gaf prioriteit aan schoon en veilig drinkwater en verstrekte cash vouchers (geld om eten te kopen) aan gezinnen om te kunnen overleven.  

  • Onderwijs 

Kinderen krijgen psychosociale ondersteuning en 15 scholen in Syrië worden herbouwd zodat 5213 kinderen weer naar school kunnen. 

  • Noodwoningen 

World Vision bouwde noodwoningen voor tijdelijk onderdak. 

Noodhulp en wederopbouw in Turkije 

In Turkije zijn we actief in Adiyaman, Sanliurfa en Kilis. In deze regio’s hebben we de eerste maanden vooral noodhulp geboden. De focus was schoon drinkwater en het uitdelen van cash vouchers (met deze vouchers kunnen mensen zelf eten kopen). Het uitdelen van cash vouchers is inmiddels afgerond. We zijn nu vooral bezig met de psychosociale ondersteuning. Zo hebben we bijvoorbeeld ruimtes gebouwd voor vrouwen en kinderen waar ze kunnen samenkomen. In deze ruimtes worden groepssessies georganiseerd over het omgaan met de gebeurtenissen. Daarnaast delen we hygiëne kits uit en zijn we bezig met programma’s gericht op het beschermen van kinderen.  

Deniz: “Toen ik aankwam in het kamp was er niets te doen. Het was erg saai. Maar nadat het centrum voor vrouwen en kinderen werd geopend, is dat veranderd. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, ik ben enthousiast om er naar toe te gaan en mijn vrienden weer te zien. 

Noodhulp en wederopbouw in Syrië 

In Syrië zijn we actief in Idleb en Aleppo Gouvernement. We hebben ons in deze regio’s gefocust op noodhulp en daarna op het herstellen van 15 scholen zodat meer dan 5000 kinderen weer naar school kunnen. Inmiddels is de restauratie van deze scholen voor 60% gereed. Daarnaast zijn we bezig met het bouwen van woningen voor mensen die geen woning meer hebben. De grond waar de woningen moeten komen, is klaar voor de bouw. Het waterzuiveringssysteem is voltooid en de ontwerpen zijn gereed.

Bekijk hier hoe wij werken aan de wederopbouw van de scholen in Syrië

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

We zijn dankbaar voor de impact die we hebben kunnen maken en blijven aanwezig om de inwoners te ondersteunen bij de wederopbouw.  

Meer over de noodhulp van World Vision met het geld van Giro555:  

Hulpverlening Turkije en Syrië verschuift van noodhulp naar wederopbouw en perspectief.

Noodhulp Turkije en Syrië