Hoofdinhoud

Kenia – FMNR

In Kenia hebben we twee projecten waar boeren trainen in het gebruik van FMNR. Een oude landbouwmethode om woestijnen weer in bos te veranderen.

In Kenia is Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) dé methode om een droge woestijn weer te veranderen in een oase. Deze methode van World Vision heeft zelfs een alternatieve nobelprijs gewonnen! Het doel van dit project is om landdegradatie tegen te gaan, voedselzekerheid te vergroten en armoede te verlagen.

Dit zijn de grootste uitdagingen in Kenia

Voedselonzekerheid

Door tegenvallende opbrengsten in de landbouw is er een groot voedseltekort. Dit komt door klimaatverandering, conflict en door de stijgende voedselprijzen. Veel mensen lijden honger.

Landbouw

Door het kappen van bomen voor brandstof en hout ontstaat landdegradatie. De bodem raakt haar vruchtbaarheid kwijt. Hierdoor ontstaat ook bodemerosie en overstromingen. Training om ervoor te zorgen dat boeren weten hoe ze om moeten gaan met de gevolgen van klimaatverandering is dus hard nodig.

Onvoldoende water

In Kenia is onvoldoende water voor huishoudelijk gebruik. Dit komt door gevolgen van klimaatverandering en de vruchtbaarheid van de bodem.

De situatie in Kenia

In het Noorden van Kenia ligt Marsabit County. Dit is een droog en stoffig gebied, waar nomadische volken rondtrekken met hun kuddes in een gebied dat bijna twee keer zo groot is als Nederland. Door klimaatverandering en overbegrazing is het steeds minder vruchtbaar geworden. Ook Migori County is zo’n gebied. Hier leeft 46% in armoede en de bevolking is afhankelijk van het land. Door onregelmatige regen en erosie is er voedselonzekerheid en een slechte opbrengst van het land.

Kenia FMNR

Dit doen we in Kenia in twee provincies

FMNR

Migori County

Migory County bestaat uit 10 Sub-County’s. Nyatike is het droogste deel van Migori. Hier is weinig, verdeelde en onbetrouwbare regenval. In Nyatike worden 15 ‘lead-farmers’ boeren getraind om op hun deel van het land FMNR te kunnen uitoefenen. Tijdens deze training leren ze hoe ze bomen kunnen behouden op hun land, hoe ze deze moeten snoeien en wat de ideale bodembedekking is. Deze lead-farmers trainen op hun beurt weer 20 andere boeren, zo ontstaat er een FMNR beweging!

Kenia FMNR

FMNR

Marsabit County

In Marsabit County worden 1500 mensen getraind om FMNR te kunnen uitvoeren op hun land. Daarnaast worden 25 boeren getraind tot trainer. Zij kunnen FMNR weer doorgeven aan andere boeren. Door FMNR training in Marsabit County wordt land hersteld en worden boeren getraind om hun land beter te beschermen tegen de klimaatveranderingen.

Stella leerde op school over FMNR.

Hoe werkt FMNR?


icoon 1 FMNR

Vind

icoon 2 FMNR

Snoei

icoon 3 FMNR

Bescherm

icoon 4 FMNR

Groei

icoon 5 FMNR

Oogst

FMNR training voor boeren

In Kenia trainen we 2.000 boeren en 80 boeren krijgen een extra training zodat zij andere boeren weer meer kunnen leren over FMNR. Scholen en kinderen worden bij het project betrokken door het aanbieden van milieuclubs. Door schone energie-ovens worden 100 Keniaanse gezinnen minder afhankelijk van natuurlijke bronnen zoals kool en hout. De Kenya Forest Service is nauw betrokken bij dit project. De boeren beheren zelf dit project. Hierdoor wordt de gemeenschap sterker.

Jouw gift is 3x zoveel waard! Voor elke euro die je nu geeft, legt een grote donateur bij

Hoe FMNR het leven van Rose veranderde

“De oplossing lag gewoon onder mijn voeten”


Rose uit Kenia leert via World Vision hoe er weer eten kan groeien op haar land.
Ze krijgt een training over FMNR. Met de bomen komt het leven terug op het land van Rose.
In een paar jaar tijd redt ze zo ook haar hele dorp van honger door droogte.

Rose Kenia FMNR

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!