Hoofdinhoud

Rose woont in Marsabit, een kurkdroog gebied in het noorden van Kenia. In een paar jaar tijd heeft zij met een vrouwengroep haar gemeenschap op een bijzondere manier gered van extreme droogte.

Via World Vision volgde Rose een training over FMNR, een bijzondere snoeimethode die ervoor zorgt dat bomen terugkomen. En daarmee leven. Het werkt eigenlijk heel simpel. Hoewel het lijkt alsof er niets meer is overgebleven van het bos dat er ooit was, ondergronds is datzelfde bos nog springlevend.

“Eerst waren alle bomen in ons dorp gekapt. Op het kaalgeslagen stuk grond, groeiden alleen nog wat struikjes,” vertelt Rose. Maar precies die struikjes zijn het geheim waar Rose mee begon. “De bomen hebben een wijdvertakt wortelstelsel dat grondwater verspreidt over een groot oppervlak. Uit die wortels ontstaan dan nieuwe bomen. Je ziet ze overal opkomen.”

Struikjes veranderden in kleine boompjes

Rose vroeg aan de leiders van haar gemeenschap in Kenia toestemming om een klein stuk land te bewerken, en dat mocht. De struikjes die er waren, veranderden in kleine boompjes. Opnieuw stapte Rose naar de leiders van de gemeenschap. Dit keer om te vragen of ze het gebied van haar bomengroeiproject mocht uitbreiden. Ze kreeg toestemming en ging aan de slag.

Andere vrouwen uit de gemeenschap zagen wat Rose in korte tijd had bereikt en sloten zich aan bij haar beweging om het gebied te vergroenen. Inmiddels heeft Rose met een vrouwengroep diverse hectare bomen laten terugkeren in haar dorp. Samen met 70 vrouwen gaat ze iedere week aan het werk op het land om de bomen te snoeien.

Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) is een herbebossingstechniek om over de hele wereld kale akkers en droge vlaktes weer gezond te maken. Van Latijns-Amerika tot Indonesië, maar vooral in Afrika helpt onze FMNR-methode boeren en leden van de gemeenschap hun land te vergroenen, met als direct gevolg: meer oogst, betere inkomens, meer opslag van Co2, herstel van ecosystemen en biodiversiteit. World Vision wil met deze methode voor 2030 wereldwijd één miljard hectare dorre vlakte herbebossen en weer vruchtbaar maken.

Onverwacht succes

Het bomengroeiproject van Rose was een onverwacht groot succes. Het heeft het leven van Rose en haar gemeenschap enorm verbeterd. Het snoeihout gebruiken ze om te koken, de vruchten van de bomen als voedsel, en de honing die ze oogsten voor de verkoop. Door het herstel van de bomen, hebben ze perspectief gekregen en kunnen ze in hun eigen onderhoud voorzien.