Hoofdinhoud

Honger is letterlijk de behoefte aan voedsel. Als je honger hebt, heeft je lichaam de behoefte aan voedingsstoffen waardoor je weer goed kunt functioneren en weer energie krijgt. Wereldwijd hebben 783 miljoen mensen elke dag honger. Zij zijn elke dag bezig met de vraag wanneer hun volgende maaltijd gaat zijn en waar deze maaltijd vandaan komt. In dit blog vertellen we het verschil tussen honger, hongersnood, ondervoeding en voedselonzekerheid. Lees je mee? 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Wat zijn de verschillen tussen honger, voedselonzekerheid en ondervoeding?

Wat is voedselonzekerheid? 

Als mensen gedurende een lange periode te weinig eten hebben, praten we over voedselonzekerheid. Dan is het dus onzeker of je genoeg voedsel hebt. Het kan zijn dat het eten er niet is, of dat er geen geld is om het te kopen. Volgens het recente onderzoek van World Vision over de stijging van de voedselprijzen is het aantal mensen dat leeft in voedselonzekerheid sinds 2019 gestegen naar 258  miljoen. Deze 258 miljoen mensen leven in 58 landen. Vooral kinderen betalen de prijs voor te weinig eten.  

Bijna elke 10 seconden sterft er een kind aan ondervoeding 

Wat is ondervoeding? 

Je bent ondervoed wanneer je een tekort hebt aan voedingsstoffen. Je kunt ondervoed raken doordat je niet genoeg eten binnen krijgt, maar dit kan ook doordat je teveel van hetzelfde eet en daarmee te weinig belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vetten in je lichaam krijgt. Soms kunnen kinderen in korte tijd veel gewicht verliezen. In dit geval spreken we over acute ondervoeding. Als een kind acuut ondervoed is, heeft het direct hulp nodig. Als dit niet snel genoeg komt, kan een kind ziek worden en zelfs overlijden. De meeste ondervoede kinderen in de gebieden waar wij werken, zijn chronisch ondervoed. Zij hebben elke dag een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.  

Kinderen in conflictsituaties hebben twee keer zoveel kans als andere kinderen om ondervoed te raken 

Wanneer ben je ondervoed 

Kinderen kunnen heel vroeg al ondervoed raken, bijvoorbeeld al bij de geboorte. Wanneer zwangere vrouwen die borstvoeding geven ondervoed raken, belemmert dit ongeboren kinderen in hun ontwikkeling. Bijna de helft van de sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar zijn zelfs pasgeborenen. Hoe kun je ondervoeding voorkomen, vraag je je misschien af. Ondervoeding is te voorkomen als het voedsel in de wereld gelijk wordt verdeeld. Helaas hebben conflicten, klimaatverandering en de hoge voedselprijzen veel invloed op de wereldwijde hongercrisis.  

Gelukkig is in de afgelopen vijf jaar 89% van de ernstig ondervoede kinderen die World Vision behandelde weer volledig op eigen kracht gekomen. 
 

De broertjes Sunday en Blue waren ondervoed en kregen hulp bij een mobiele gezondheidskliniek in Kenia. Door de hulp van World Vision herstelden zij van ondervoeding en gaan ze nu zelfs naar school. Lees hun verhaal.

Wat is hongersnood? 

Hongersnood is de meest ernstige fase (fase 5) binnen het classificatiesysteem van de Verenigde Naties om voedselonzekerheid aan te duiden. Hongersnood is in deze fase zo extreem dat: 

  • 1 op de 5 huishoudens een gebrek heeft aan voedsel 
  • Meer dan 30% van de bevolking in een bepaald gebied acuut ondervoed is 
  • Iedere dag 2 op de 10.000 mensen of meer sterft door ondervoeding of door een ziekte als gevolg van ondervoeding. 

Gaza is op dit moment op het punt om te belanden in de hoogste classificatie van hongersnood. Daarmee hebben dus extreem veel mensen kans om te overlijden door voedseltekort. Lees hier meer over de oproep van World Vision over ondervoeding in Gaza.  

GENOEG is GENOEG 

“Ik heb GENOEG voedzaam eten nodig om te kunnen groeien. Ik verdien ook een toekomst.” Sunday (4) uit Kenia 

Wij zeggen genoeg tegen honger, hongersnood, voedselonzekerheid en ondervoeding. Geen enkel kind hoeft honger te lijden. Daarom komen wij wereldwijd in actie en zeggen we GENOEG.  Wil je ook in actie komen? Zeg ook GENOEG.