Hoofdinhoud

Democratische Republiek Congo (DRC) – Voedselzekerheid

Vluchten voor conflicten en geweld. Voor miljoenen mensen in de Democratische Republiek Congo (DRC) is dit de dagelijkse realiteit. Zij zijn afhankelijk van onze hulp, ook die van jou.

In de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben 26,4 miljoen mensen iedere dag niet genoeg te eten. Dit is het gevolg van armoede, mislukte oogsten en een slechte infrastructuur. Hierdoor zijn de voedselprijzen hoog. Door conflicten en epidemieën zijn er 6,2 miljoen mensen op de vlucht. Dit is het hoogste aantal ter wereld. World Vision komt in actie en zegt GENOEG. We zijn aanwezig in 4 provincies van DRC. 

Dit zijn de grootste uitdagingen in DRC

Gezondheidszorg

Door de vele overstromingen staan huizen onder water. Er zijn niet voldoende medische voorzieningen en infectieziekten nemen toe. Hierdoor kunnen veel mensen niet terecht voor medische zorg.

Bescherming

Kinderen hebben vaak geen veilige plek om op te groeien. Veel zijn gevlucht en hebben geen huis meer. Andere kinderen hebben trauma’s. Wij geven kinderen een veilige plek en geven training over de rechten van het kind.

Voedsel en landbouw

Door tegenvallende opbrengsten in de landbouw is er een groot voedseltekort. Dit komt door klimaatverandering, conflict en door de stijgende voedselprijzen. Veel mensen lijden honger.

De situatie in de DRC

In de Democratische Republiek (DRC) is vaak politieke instabiliteit. Door conflicten zijn veel mensen op de vlucht. Hierdoor hebben er veel mensen honger. Ook de gezondheidszorg kent veel uitdagingen, in veel afgelegen gebieden is er geen toegang tot kwalitatief goede gezondheidszorg.

Marie DRC Congo

‘Ik had 7 kinderen. Eén van hen ben ik kwijt, ik weet niet waar hij is en dat breekt mijn hart.’ 

Zabuha vertelt over de impact die het conflict heeft op haar leven

Dit doen we in verschillende provincies

VOEDSELHULP

Tanganyika 

In de provincie Tanganyika delen we aan 79.500 mensen voedsel uit. Deze hulp gaat verder dan het uitdelen van voedsel, zo is er speciale aandacht voor kinderen onder de 5 jaar. Zij worden gescreend op hun gezondheid

DRC Congo moeder met kind

VOEDSELHULP

Noord-Kivu

Sinds maart 2022 zijn in de provincie Noord-Kivu een half miljoen mensen op de vlucht.

3,7 miljoen inwoners leven in voedselonzekerheid. We delen 12 maanden lang voedsel uit aan 190.000 mensen. 

VOEDSELHULP

In de provincie Zuid-Kivu zijn 1,5 miljoen mensen op de vlucht voor de conflicten en hebben 5,4 miljoen mensen niet voldoende voedsel. Meer dan 100.000 kwetsbare mensen worden een jaar lang voorzien van voedsel. Het gaat hierbij voornamelijk om vluchtelingen. 

VOEDSELHULP

Kasai Central en Kasai Oriental

In de provincies Kasai Central en Kasai Oriental leven 12 miljoen mensen in voedselonzekerheid. 60.000 inwoners worden bereikt door het World Food Programme (WFP) en World Vision. 

“De oorlog vond me in het veld”

Zahabu was met haar man aan het werk op het veld, een kind op haar rug, toen ze geweerschoten hoorden. Ze vluchtten, maar werden niet veel later gearresteerd door gewapende mannen. Haar man werd voor haar ogen neergeschoten. Ze was alleen over, iedereen had het dorp verlaten. Haar kinderen waren gevlucht met de buren. Ze vond hen één voor één terug, maar helaas niet allemaal. 

‘Ik had 7 kinderen. Één van hen ben ik kwijt, ik weet niet waar hij is, dat breekt mijn hart.’ 

Nu woont Zahabu met haar kinderen in een vluchtelingenkamp. Ze heeft niets mee kunnen nemen, weet niet hoe ze haar kinderen moet voeden en hoe ze naar school kunnen. 

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!