Ben

Mzungu, ben jij bescheiden trots?

04-11-2021 door Ben Ketting

Bij Chosen kiest een kind in armoede aan de hand van foto’s zelf zijn sponsor. Een sterk concept. Er zit kracht in het maken van je eigen keuzes.

Voor dit mooie project mag ik met World Vision op reis om radio-uitzendingen te maken. Het is vlak voor COVID-19 in alle hevigheid losbarst. We vliegen naar Oeganda in Oost-Afrika. Mijn media-ervaring in te mogen zetten voor organisaties zoals World Vision… die zegen voelt net zo weldadig als de regen na een warme, emotionele dag op het Chosenterrein. Daar, op de dag dat de kinderen mogen kiezen, zie ik alleen maar lachende gezichten als de kids de Chosentent uit lopen met foto’s van Sjaan uit Amsterdam, Klazina uit Drenthe en Jan uit Utrecht in hun hand. Ik moet een traantje laten als ik besef dat door dit project de parameters van een kansarm kind blijvend verzet worden.

Trots houden de kinderen foto’s omhoog van ‘bleekgezichten’. ‘Bleekgezichten?’ vraagt u zich misschien af? Ik leg het uit. In Swahili sprekende landen word je als bezoeker vaak door de locals aangesproken met ‘Mzungu’. Ze bedoelen dat niet verkeerd. Het refereert aan de witte huidskleur.

Het besef dat ik ‘wit’ ben, en ‘rijk’, maakt nog steeds dat ik me wat gênant voel als ik projecten in ontwikkelingslanden bezoek. Ja, zelfs met mijn donkere tint en Afrikaanse voorouders. Want hoe goed ik Afrika ook ken en hoe ik me ook verbroederd voel met de Afrikaanse bevolking, ik blijf die bezoeker, die Mzungu. 

Jezus vraagt aan mij, “Toen ik honger had, gaven jullie mij te eten? Toen ik ziek was, hebben jullie mij bezocht?” Ik realiseer me dat ik ook een passant mag zijn in het leven van deze kinderen, een bezoeker in de zin zoals Hij het van me vraagt. Net als u, uw gezicht aan de lijn, een passant, een Mzungu in het leven van een kind. 
Om die reden krijg ik kippenvel van al die Nederlandse sponsors die aan dat waslijntje hangen. 
Omdat u als sponsor binnen het Chosen project ook als passant een wereld van verschil maakt. En daar mag u best bescheiden trots op zijn.

Ben Ketting is programmamaker/ regisseur.  Hij was 25 jaar in dienst bij de Evangelische Omroep waar hij diverse programma’s maakte en presenteerde.  Na 25 jaar in dienst te zijn geweest ging hij in 2019 zelfstandig verder. Sindsdien zet hij zijn media-ervaring onder andere in voor non- profit organisaties. Ben heeft een voorliefde voor Afrika. 

Deze column is verschenen in het World Vision magazine van oktober 2021.