Hoofdinhoud

Julie woont in Lubero in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ze zit in de vijfde klas van de Mukyambulu Primary School. Lange tijd zag het ernaar uit dat dit haar laatste jaar op deze school zou zijn. Door een tekort aan klaslokalen, schoolmaterialen en toiletten, was er geen zesde klas. Gelukkig kreeg de school hulp van de Dutch Relief Alliance. Volgens Julie veranderde daardoor veel.

Thuisblijven bij menstruatie
Julie: “We hadden hier maar vier wc’s. Twee waren voor de 110 meisjes. De andere twee voor de 129 jongens. Zelfs voor een klein plasje stonden we al in een lange rij. Een ongemakkelijke toestand. Voor de meisjes die al menstrueerden was dit helemaal vervelend. Zodra bekend werd dat een meisje al zover was, werd ze vaker lastiggevallen door jongens. Dus bleven ze tijdens hun menstruatie maar thuis. Wanneer er zo weinig wc’s zijn voor zoveel kinderen, is dat bovendien onhygiënisch. Zeker gedurende uitbraken van Ebola of corona was het voor ons onveilig.”

Met de klaslokalen was het voor de leerlingen niet veel beter gesteld. Er waren te weinig goede zitplaatsen. De kinderen zaten dicht op elkaar op krappe bankjes. Daarnaast was er een groot tekort aan schoolmaterialen en boeken. Hierdoor was de kwaliteit van het onderwijs ondermaats. Julie vertelt: “Ik overwoog zelfs om te stoppen met school. Het was er een rommeltje en ik leerde weinig nieuwe dingen.”

Julie_Congo_WorldVision

Groei
De Dutch Relief Alliance kwam in district Lubero voor de wederopbouw. Het aanpakken van de basisschool kreeg op aanwijzing van Julie en anderen uit de gemeenschap prioriteit. In dit gebied woonden veel kinderen die niet meer naar school gingen vanwege de conflicten in hun land. De DRA motiveerde de kinderen het onderwijs nu weer op te pakken. Maar daarvoor waren wel betere omstandigheden nodig. In overleg met het ministerie van Onderwijs van de Democratische Republiek Congo ontvingen kinderen schoolmaterialen, kregen onderwijzers meer lesmaterialen, kwamen er nieuwe wc’s en werden goed geventileerde, ruimere klaslokalen bijgebouwd. De school groeide door dit alles razendsnel én kreeg er een zesde (eind)klas bij.

DRC_DRA

Niet alleen in praktische zin werd de school geholpen. Ook kwam er aandacht voor de verhouding tussen ouders, kinderen en leerkrachten. Mensen hadden weinig kennis kinderrechten. Daarom werden kinderen regelmatig geslagen of bleven ze zomaar weg van school. Door hier met elkaar over te praten, kwam er lokaal meer oog voor het belang en de kracht van onderwijs.

Zeker in een kwetsbaar land als de Democratische Republiek Congo is het belangrijk dat de onderwijsomstandigheden voor kinderen gunstig en veilig zijn. Het maakt een gemeenschap sterker om daar met elkaar aan te bouwen.

Dutch Relief Alliance in DRC

De geïntegreerde projecten van de Dutch Relief Alliance (DRA) op het gebied van WASH (water, sanitatie* en hygiëne), voedselzekerheid, levensonderhoud, bescherming van kinderen** en onderwijs in Musienene in het oosten van de Democratische Republiek Congo dragen bij aan de verbetering van het welzijn van kinderen. Kinderen die van school waren gegaan vanwege conflict gerelateerde ontheemding, worden geholpen om weer naar school te gaan en de gemiste lessen in te halen. Thuis hebben ze nu gemakkelijk toegang tot groenten uit eigen tuinen, en halen ze water uit putten dichter bij huis! Het is een reis van hoop en wederopbouw in gebieden die lijden onder de uiteenlopende gevolgen van conflicten.

De Dutch Relief Alliance (DRA) is een uniek en innovatief samenwerkingsverband tussen 14 Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In DRC bieden vijf partners snelle en effectieve hulp in de door oorlogen geteisterde Democratische Republiek Congo (DRC): CARE, Red een Kind, Tearfund, War Child en World Vision. Alle kinderen hebben recht op onderwijs, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en veiligheid. De DRC heeft aan dit alles een groot gebrek en staat voor grote uitdagingen. De DRA-leden hebben de handen ineen geslagen om gestroomlijnde hulp te bieden en ervoor te zorgen dat alle kinderen in het project worden voorzien in hun basisbehoeften.

*Het geheel van voorzieningen als wc’s, onderwijs over hygiëne (wc-gebruik, handen wassen enz.), waterleiding en riolering, allemaal met de bedoeling dat mensen geen infectieziektes door ontlasting oplopen.
** Bescherming van vrouwen en meisjes (met name op het gebied van seksueel en op gender gebaseerd geweld) en van kinderen (tegen mishandeling en het worden van kindsoldaten).