Voedselcrisis

De voedselcrisis moet stoppen

De voedselcrisis treft honderden miljoenen mensen wereldwijd. Voor 50 miljoen mensen dreigt de hongerdood als er niet ingegrepen wordt. Maar liefst 828 miljoen mensen weten niet waar ze hun volgende maaltijd vandaan moeten halen.

Voor 50 miljoen mensen dreigt de hongerdood als er niet ingegrepen wordt.

Het ontstaan van de voedselcrisis

De voedselcrisis is niet gisteren ontstaan. Tot enkele jaren geleden leek het erop dat de extreme armoede in de wereld verminderde. Honger moest per 2030 de wereld uit zijn. Het aantal mensen met ondervoeding daalde van 811 miljoen in 2005 naar 607 miljoen in 2014. Maar de laatste jaren gaat het de verkeerde kant op: van 650 miljoen in 2019 en naar 811 miljoen in 2020. De oorzaken: extreme klimaatomstandigheden, conflicten, torenhoge inflatie en speculatie met voedselprijzen. 

Klimaatcrisis

De klimaatcrisis is een van de oorzaken van de sterke toename van voedselschaarste in de wereld. Klimaatschokken vernietigen oogsten en bestaansmiddelen. Daardoor kunnen mensen zichzelf niet voeden. De honger zal verder uit de hand lopen als de wereld niet onmiddellijk klimaatmaatregelen neemt. 

Lees het verhaal van de Afghaanse vader Qasem. Hij moest door de droogte het dramatische besluit nemen om zijn dochter te verkopen als zij 13 jaar wordt. “Ik heb geen keus.”

“Ik had nooit gedacht dat we deze keuze zouden moeten maken. Ik heb tegen mijn man gezegd dat hij moest gaan werken om zijn schulden af te betalen in plaats van onze dochter te verkopen. Hij is elke dag op zoek naar een baan, maar kan er geen vinden. Ik kan alleen maar schreeuwen en huilen om te voorkomen dat mijn dochter wordt verkocht.

Halima (25), de moeder van Maryam

Conflicten en oorlog

De impact van conflicten en oorlogen is groot. 60 % van de mensen die hongerlijdt, woont in een gebied dat verscheurd wordt door oorlogen of conflicten. Mensen moeten op de vlucht slaan voor geweld en hebben daardoor geen inkomen meer. In die omstandigheden is voedsel schaars, omdat de distributie van voedsel moeizaam verloopt of zelfs helemaal stopt. 

Ook de invloed van de oorlog verder weg, in Oekraïne, is groot. Landen als Egypte, Eritrea en Somalië zijn voor meer dan 50% afhankelijk van graan uit Rusland en Oekraïne. De invloed van sancties en het politieke machtsspel rond de graanexport is groot.

Torenhoge inflatie

Overal ter wereld kunnen mensen met hetzelfde geld veel minder kopen. Uit onderzoek blijkt het inflatiepercentage in de armste landen nog veel hoger ligt dan bij ons. Zo stegen de prijzen in Ethiopië met 42% gestegen, dit percentage lag in Sudan nog vele malen hoger met 143%. Kinderen krijgen daardoor minder eten van slechtere kwaliteit en vallen af en sterven. Lees hier meer daarover.

Inflatie heeft ook gevolgen voor hulporganisaties: met hetzelfde geld kunnen zij veel minder hulpgoederen aanschaffen. 

Speculatie met voedselprijzen

In principe is er voedsel genoeg voor iedereen. De wereldwijde voedselproductie stijgt sneller dan de bevolkingstoename. Helaas is de voedingssector sterk verbonden geraakt met de financiële sector. De prijzen worden daardoor vooral bepaald door speculatie. Bedrijven met een monopoliepositie maken zo miljardenwinsten.  

Als we niet snel actie ondernemen zullen nog meer gezinnen moeite hebben om zich te voeden.” 

Marco van der Graaf, directeur World Vision Nederland.

De aanpak van World Vision

Kwetsbare mensen betalen de rekening en met name kinderen. Voor hen zet World Vision zich op verschillende manieren in.

Lees meer over onze aanpak van klimaatverandering, gezondheid & voeding en noodhulp & wederopbouw.

Kinderen verdienen een hoopvolle toekomst

Met jouw hulp kunnen we kinderen (zoals Maryam) en gezinnen helpen om een hoopvolle toekomst tegemoet te gaan.

Niemand zou honger moeten lijden. Lees meer over voedsel en honger: