De voedselprijzen stijgen wereldwijd zo snel dat miljoenen kinderen dreigen te sterven door honger. Vooral in de armste landen hebben klimaatverandering en de afhankelijkheid van import ervoor gezorgd dat veel mensen niet meer rond kunnen komen.
De voedselprijzen in Nederland zijn het afgelopen jaar met 11% gestegen. Uit het onderzoek van World Vision blijkt dat in de armste landen dit percentage veel hoger ligt, de prijzen in Ethiopië zijn met 42% gestegen, dit percentage lag in Sudan nog vele malen hoger met 143%.
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat mensen niet meer in staat zijn om hun dagelijkse voedselbehoefte te betalen. Zo moeten mensen in Congo gemiddeld 17 dagen werken om een mand met levensmiddelen te kunnen bekostigen dit in tegenstelling met Nederland waar een gemiddeld uurloon voldoende is om boodschappen te kunnen doen.
Naar schatting 45 miljoen kinderen onder de 5 jaar zijn zo mager dat ze een verhoogd risico lopen om te sterven.
“De meeste mensen in de wereld voelen de gevolgen van de stijgende voedselprijzen maar voor een groot aantal hebben ze potentieel dodelijke gevolgen. Het aantal mensen met acute honger is sinds het begin van het jaar al met 25% gestegen, en als we niet snel actie ondernemen zullen nog meer gezinnen moeite hebben om zich te voeden.” Aldus Marco van der Graaf, directeur World Vision Nederland.
“De cijfers laten zien hoe belangrijk het is om de grote factoren aan te pakken die aan deze crises ten grondslag liggen. Regeringen zullen nu de basis moeten gaan leggen voor een betere veiligheid en humanitaire toegang. Door met alle conflictpartijen in gesprek te gaan en tegelijkertijd te vechten om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden, zodat we het risico op een hongercrisis als deze in de toekomst kunnen beperken.”
Enkele cijfers uit ons rapport op een rij
De voedselprijzen zijn gestegen met:
Een gemiddeld boodschappenmandje kost:
Uit de bevindingen van ons rapport rondom Wereldvluchtelingendag bleek al dat gezinnen als eerste bezuinigen op maaltijden als hun inkomen daalt: