Hoofdinhoud

 “De levens van de mensen in Afghanistan verwonderen me, zegt Thamindri De Silva, directeur van World Vision in Afghanistan, stralend. “Ik heb nog nooit mensen gezien die zo hard werken en hun leven zo graag willen verbeteren.” Thamindri De Silva is een ervaren leider in de non-profit wereld. Naast World Vision werkte ze tientallen jaren voor andere nonprofit-organisaties in verschillende landen in uitdagende omstandigheden.

De afgelopen maand bezocht De Silva verschillende kantoren in Europa en sprak ze met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassades en andere NGO’s over de huidige situatie in Afghanistan. Haar oproep is:

“Vergeet Afghanistan niet. Zie hoe mooi het land is en hoeveel prachtige mensen er wonen die het land  verder willen brengen. Geef ze de kansen die ze verdienen, ” aldus De Silva. Deze oproep doet ze aan de overheid, politici maar ook aan de burgers van Europa.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Hulp nodig 

Afghanistan is een speciaal land met veel behoeften en het heeft hulp nodig. Het land  heeft te maken met uitdagingen op vele terreinen. In augustus 2021 namen de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul over. Sindsdien leven de inwoners afgezonderd van de rest van de wereld. “Dit geldt vooral voor de meeste vrouwen.  Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet zonder een man naar buiten en niet naar de universiteit. Terwijl onderwijs juist belangrijk is om kinderen, vooral meisjes, een kans op een betere toekomst te geven,” vertelt De Silva.  

 De recente aardbevingen en overstromingen maken het nog moeilijker voor Afghanistan om economisch vooruitgang te boeken. Het land kampt al met veel werkloosheid. Kort gezegd, hebben de Afghanen weinig kansen. “De grootste uitdaging is dat mensen van buitenaf zich niet kunnen voorstellen hoe moeilijk het is om hier te leven,” zegt De Silva. “Door al deze problemen is de economie ingestort, waardoor veel mensen geen werk hebben. Het is zwaar.  Maar ondanks deze moeilijkheden is Afghanistan een van de mooiste landen ter wereld, met prachtige landschappen en natuur,” voegt de directeur van World Vision Afghanistan trots toe. 

Veerkrachtig en gedreven 

In Afghanistan is veel armoede. Een grote uitdaging voor het land is dan ook financiering van armoedebestrijding. “Slechts 30% van de Afghanen heeft werk. Basisbehoeften als water, onderdak, voedsel en werk zijn heel moeilijk te krijgen,” vertelt De Silva. Maar dit ziet ze niet terug in een verslagen mindset van de mensen.

“Wat me echt opvalt is dat ik enorme veerkrachtige mensen zie. Ze zijn zo gedreven om te zorgen voor groei, verandering en verbetering van hun leven. Dat is heel bijzonder om te zien,” vertelt ze. 

Groei, verandering en verbetering 

World Vision werkt in Afghanistan aan groei en verbetering. In Nederland doen we dit vooral via de Dutch Relief Alliance, een groep van 14 humanitaire organisaties die samenwerken met het ministerie van Buitenlandse Zaken en lokale organisaties. De Dutch Relief Alliance helpt in de provincie Herat, waar duizenden mensen door aardbevingen zijn getroffen. Ze zorgen voor voedsel, water, onderdak en geven cashvouchers, die mensen kunnen ruilen voor geld om hun basisbehoeften te kopen. 

World Vision werkt ook aan beter onderwijs. “Ik geloof dat investeren in onderwijs nieuwe leiders zal voortbrengen die het land vooruit kunnen helpen en hun gemeenschappen sterker maken tegen schokken en gevaren. Maar we hebben hiervoor geld nodig. Ontwikkelingshulp is nodig om dit volk weer op te bouwen,” zegt De Silva. 

Aandacht voor Afghanistan

World Vision blijft internationaal bij politici en beleidsmakers aandacht vragen voor Afghanistan omdat ontwikkelingshulp voor dit land de laatste jaren drastisch is verminderd. Naast het bieden van basisbehoeften is economische uitwikkeling heel belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. Het is dé uitweg naar een duurzamer levensonderhoud van de Afghaanse bevolking. World Vision moedigt overheden aan om te investeren in de economie en het belang van onderwijs te blijven benadrukken. 

Enorme impact 

“Ik hoop dat de mensen in Afghanistan de stabiliteit en waardering krijgen die ze verdienen. Daarom roep ik de Nederlandse overheid en de burgers van Nederland op om Afghanistan niet te vergeten, want ze verdienen het om gezien te worden. Dat is mijn hoop voor dit land,’ zegt Thamindri De Silva.” 

Bronnen: 

Two years on, we fear that a second withdrawal from Afghanistan is under way | Afghanistan | The Guardian

Ook jij kunt iets doen. Ruim 42 miljoen kinderen zijn niet meer gewoon kind, maar vluchteling. Op plekken waar zij en hun ouders worden opgevangen is vaak geen mogelijkheid om zelf voor eten te zorgen of een inkomen te verdienen.

Met jouw steun kunnen kinderen en hun families overleven met basisbehoeften zoals eten, en drinken en voeding voor baby’s. Ben jij de reden dat deze kinderen met een volle maag naar bed kunnen?