Hoofdinhoud

Heb je wel eens de bodem van je portemonnee bereikt voor het einde van de maand? Dan weet je hoe belangrijk sparen is! Voor gezinnen die elke dag moeten vechten om hun kinderen eten te geven, lijkt sparen voor de toekomst onmogelijk. Een dag niet werken of onvoorziene uitgaven betekent al snel geen eten, geen onderwijs of geen gezondheidszorg.

Onvoldoende inkomen is slechts een deel van het probleem. Het gebruikt van financiële diensten is essentieel voor het beheren van geld, maar voor veel gezinnen niet vanzelfsprekend. Met meer dan 200 miljoen werklozen wereldwijd, zijn er veel gezinnen die met grote financiële problemen worstelen. De gevolgen hiervan kunnen voor kinderen zowel op de korte als op de lange termijn voor problemen zorgen. Door financiële tekorten is het soms niet mogelijk om aan eten te komen. Ondervoeding kan leiden tot een slechte gezondheid, schooluitval kan leiden tot minder kansen en wanhoop kan leiden tot kinderarbeid of zelfs een kinderhuwelijk.

Wanneer moeders een basisopleiding van World Vision in financiële kennis krijgen, zien ze de waarde in van het sparen van geld. Daarnaast krijgen ze toegang tot financiële diensten, zoals een basis spaargroep voor de gemeenschap. Het effect is veel meer dan alleen meer geld, het kan de levens van vele generaties veranderen!

Het werkt als volgt: via sponsorprojecten (Chosen) nodigt World Vision moeders uit om deel te nemen aan een training in financiële basisvaardigheden. Vervolgens helpen we hen een spaargroep te vormen, waarin ze samen met andere moeders kunnen sparen. Dit gezamenlijke spaargeld vormt een bron van kapitaal die aan de groepsleden wordt geleend om een bedrijf te beginnen, uit te breiden of om op andere manieren te investeren. De leningen worden terugbetaald met betaalbare rente, waardoor het spaargeld van de leden in de spaargroep verder groeit. Het klinkt eenvoudig, maar door deze spaargroepen kan de toekomst van gezinnen en kinderen over de hele wereld veranderen.

Vijf veranderingen die plaatsvinden als een moeder de mogelijkheid krijgt om geld te sparen:

1. Gezinnen kunnen hun inkomen verhogen

De bedragen zijn misschien klein, maar wanneer een moeder in staat wordt gesteld om geld te sparen, opent dit een nieuwe wereld van mogelijkheden. Zij kan een klein bedrijfje beginnen – zoals een voedselkraam, een kleermakersbedrijf, een tuinderij of het fokken van dieren – waardoor zij het inkomen van haar gezin kan verhogen en kan bijdragen aan de plaatselijke economie. Uit onze ervaring en uit onderzoek blijkt dat wanneer vrouwen financieel sterker worden, hun kinderen daar rechtstreeks van profiteren dankzij betere voeding, gezondheid en onderwijs.

Sparen heeft positieve impact op hele gezin

2. Kinderen krijgen beter te eten

Honger is een zeer reële, dagelijkse uitdaging voor gezinnen die geen regelmatige bron van inkomsten hebben. Velen zijn afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw om hun gezin te voeden. De toegang tot voedsel kan sterk worden beïnvloed door seizoenen, oogsten, klimaat en andere factoren waarop zij geen invloed hebben, waardoor honger een altijd aanwezige dreiging is. Maar wanneer moeders de middelen hebben om te sparen en te plannen voor hun toekomst, zorgen ze ervoor dat ze het hele jaar door voedsel kunnen kopen wanneer ze dit nodig hebben. Het effect op de kinderen verandert. Wanneer kinderen voldoende voedzaam voedsel te eten hebben, is de kans groter dat zij ziektes en aandoeningen vermijden en beter in staat zijn om op school te leren, waardoor zij zich voorbereiden op een toekomst vol mogelijkheden.

3. Gezinnen kunnen hun huis verbeteren

We hebben het over renovaties van de belangrijkste soort! Veel gezinnen die in armoede leven zijn gedwongen te leven in onveilige huizen die lekken als het regent, zonder water of toiletten en met open vuur om binnen te koken. Deze leefomstandigheden brengen kinderen in gevaar van ziekte en uitbuiting. Het verbeteren van een huis ligt vaak buiten het bereik van een gezin dat worstelt om te overleven. Wanneer moeders geld beginnen te sparen en het inkomen van hun gezin beginnen te verhogen, is investeren in verbeteringen om hun huis veiliger te maken vaak een topprioriteit. Tinnen daken zijn zelfs zo vaak de eerste investering die een gezin doet wanneer hun situatie verbetert, dat ze soms worden gebruikt als maatstaf voor het meten van de stijgende levensstandaard! Betere huizen betekenen dat kinderen kunnen opgroeien in een veiligere en gezondere omgeving.

4. Kinderen kunnen op school blijven

Doordat ouders de kosten voor onderwijs niet altijd kunnen opbrengen, moeten veel kinderen vroegtijdig stoppen met school. Dit vergroot het risico voor kinderen om slachtoffer te worden van kinderhuwelijken of kinderarbeid. Dit heeft impact op hun kans op werk als volwassene, en zo gaat de armoedecirkel door. Onderzoek toont aan dat onderwijs een breekpunt kan zijn voor een kind, zijn gemeenschap en de volgende generaties. Met de kracht om te sparen en de financiële zekerheid van het gezin te vergroten, kunnen moeders hun kinderen op school houden en kunnen kinderen de toekomst opbouwen waarvan ze dromen.

5. Gezinnen kunnen noodgevallen aan

Leven op de armoedegrens betekent leven zonder vangnet, zonder buffer van spaargeld. Wanneer een familielid overlijdt of ziek wordt, een natuurramp toeslaat of een oogst mislukt, raken gezinnen snel in een crisis en zijn kinderen kwetsbaar voor allerlei risico’s. Maar wanneer moeders in staat zijn om geld te sparen, hebben zij financiële reserves waaruit zij kunnen putten om het onverwachte te doorstaan.  Ook betekent het dat ze een plan kunnen maken om nieuwe uitdagingen aan te gaan en voor hun kinderen te blijven zorgen.

Kindersponsoring (Chosen) stelt vrouwen in staat om financieel sterker te worden, zodat hun kinderen dat ook worden. Maak jij ook deel uit van deze verandering?