
Hulp van World Vision
in Tsjaad
Situatie in Tsjaad
Sinds april 2023 zijn meer dan 737.000 mensen de grens overgestoken vanuit Soedan naar Tsjaad, waaronder veel vrouwen en kinderen. Hierdoor zitten vluchtelingenkampen in het oosten van Tsjaad, zoals Mile en Kerfi overvol. De toegang tot voedsel, schoon drinkwater en medische zorg is beperkt. Meer dan 442.000 kinderen zijn acuut ondervoed. De situatie wordt verergerd door het hongerseizoen van juni tot augustus, waarin er nog meer behoefte is aan voedsel. Hulp is cruciaal geworden, maar door wereldwijde bezuinigingen niet altijd beschikbaar.

“Ik kan beter studeren omdat ik op school eten krijg. Ik vind de bonen met rijst erg lekker. Na het eten blijf ik de hele dag leren en spelen,” vertelt Isra (13 jaar) die met haar familie moest vluchten uit Soedan en nu woont in een vluchtelingenkamp in Tsjaad.
Hoe werkt World Vision in Tsjaad?
World Vision werkt al sinds 1982 in Tsjaad. Op dit moment zijn we actief in 9 regio’s en werken er meer dan 300 medewerkers voor World Vision in het land. We richten ons vooral op noodhulp in gebieden waar de situatie het ernstigst is. Daarbij ligt de nadruk op voedsel, schoon drinkwater, hygiëne, onderwijs en de bescherming van kinderen.
In het vluchtelingenkamp Kerfi krijgen gezinnen bijvoorbeeld contant geld van World Vision, waardoor ze zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben, bijvoorbeeld eten of zeep. In het vluchtelingenkamp Mile bouwen we een watersysteem op zonne-energie met acht watertappunten waardoor mensen weer toegang hebben tot schoon drinkwater. Ook plaatsen we toiletten en douches waardoor de hygiëne verbetert.
We zetten ons daarnaast ook in voor de bescherming van kinderen. In zes dorpen zijn speciale comités opgericht die opkomen voor de rechten van kinderen en helpen om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan. Lokale leiders, gezondheidswerkers en vrijwilligers krijgen trainingen over deze rechten en om situaties bespreekbaar te maken en aan te pakken.
Bekijk hier onze projecten in Tsjaad
De Dutch Relief Alliance (DRA), een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties, biedt sinds 2023 noodhulp in Tsjaad als reactie op de vluchtelingencrisis vanuit Soedan. De DRA richt zich op de meest kwetsbare groepen, waaronder vrouwen en kinderen. Zij zijn bijna 90% van alle vluchtelingen. Via de DRA ontvangen vrouwen en kinderen bescherming en psychosociale hulp om trauma’s te verwerken. Ook ondersteunt de DRA op het gebied van voedselzekerheid, schoon drinkwater en gezondheidszorg in de overvolle kampen Mile en Kerfi.

“Er is oorlog in Soedan. We waren bang en renden weg. Tijdens de vlucht raakte ik mijn oudste dochter, Yahia, kwijt. Ondertussen bleef Adoum maar huilen. Het enige wat ik meehad tijdens de vlucht, was een witte jerrycan.“