Lina

Lina, Cambodja

Lina is 11 jaar en houdt van voetbal en lezen. Maar dat was niet altijd zo. Haar moeder heeft zelfs gedacht dat ze nooit zou leren lezen.

Toen Lina’s familie verhuisde naar een gemeenschap in het noordwesten van Cambodja, was het leven zwaar voor haar en de andere kinderen. De meeste ouders waren boeren, maar de oogst was amper genoeg om als familie van te eten, dus er bleef weinig over om te verkopen. Daardoor konden ze niet de dingen kopen die ze nodig hadden, zoals kleding en medicijnen.

Omdat de kinderen niet genoeg te eten hadden, werden ze steeds zwakker en op den duur zelfs ziek. Vaak waren ze te ziek om naar school te gaan. En als ze wel gingen, was het moeilijk om te leren. Hun leraren waren niet opgeleid en hun scholen hadden geen boeken om te lezen of veilige plekken om te spelen. Lina en haar vrienden hadden niet veel, maar wat ze wel hadden, was een passie voor voetbal. Ze voetbalden wanneer ze maar konden en gebruikten alle materialen die ze konden vinden om doelen en een bal te maken (want ze hadden geen geld om die in de winkel te kopen).

Toen er een nieuw voetbalprogramma begon in hun gemeenschap konden veel kinderen niet wachten om mee te doen. Bij elke training voegden ze zich bij een team en speelden mee. Misschien hadden de kinderen het zelf niet eens door, maar tijdens de trainingen leerden ze meer dan alleen voetbal. Tijdens de partijtjes vroegen hun coaches hen wat hun plannen voor de toekomst waren. Ze spraken erover hoe de keuzes die ze vandaag maakten invloed hadden op hun toekomst. Ze moedigden de kinderen aan zich in te zetten op het veld én daarbuiten – zodat ze ervoor konden zorgen dat er goede dingen met hun families, hunzelf en hun gemeenschap zouden gebeuren.

Tegelijkertijd werd er gezorgd voor nieuwe bibliotheken en speelplaatsen bij de scholen. Voor het eerst konden Lina en de andere leerlingen boeken mee naar huis nemen om ’s avonds te lezen. Leraren en ouders kregen training in hoe ze de kinderen konden helpen leren. En de kinderen konden na schooltijd bijles krijgen in leesvaardigheid. Lina ontdekte dat ze bijna net zo veel van lezen hield als van voetbal!

“Nu leen ik altijd boeken van de bibliotheek. Ik lees ze thuis met mijn beste vriendin en mijn zusje,” zegt Lina. “Lina is een uitstekende leerling,” zegt haar moeder trots. “Toen we hier net aankwamen, had ik niet gedacht dat ze een goede leerling zou zijn. Maar nu behoort ze tot de besten van haar klas!”

Lezen heeft een heel nieuwe wereld geopend voor Lina. Ze gelooft nu dat alles mogelijk is.
 

Wil jij kinderen zoals Lina helpen? Voor ieder kind dat je helpt, profiteren er nog vier andere kinderen van!