Hoofdinhoud

World Vision is zeer bezorgd door de bevestiging van een sterke stijging van kindersterfte als gevolg van ondervoeding in de Gazastrook. Dit werd op 18 maart gemeld door de Integrated Food Security Phase Classification (IPC), een onafhankelijk organisatie. World Vision roept op tot onmiddellijke actie van de internationale gemeenschap om een ongekende catastrofe te voorkomen.  

Alle kinderen in Gaza lopen risico op hongersnood 

Het rapport laat een dramatische verslechtering van de humanitaire situatie zien: bijna de helft (49%) van de bevolking van de Gazastrook loopt nu een groot risico op acute ondervoeding en overlijden als gevolg van voedselonzekerheid, vergeleken met 27% in januari. Bijna een derde (31%) van de kinderen jonger dan twee jaar in het noorden van Gaza lijdt aan acute ondervoeding en loopt het risico te sterven (een stijging ten opzichte van 16% in januari). Naar schatting een half miljoen mensen in het noorden van Gaza hebben nu te maken met hongersnoodachtige omstandigheden. Alle 1,1 miljoen kinderen in de Gazastrook lopen het risico op hongersnood in de komende drie maanden. 

13.500 kinderen gedood 

Vanaf de aanvallen op 7 oktober zijn er volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA) meer dan 13.500 kinderen gedood. Dit is meer dan het totale aantal kinderen dat de afgelopen vier jaar in alle conflicten ter wereld is gedood. 

Marco van der Graaf, directeur World Vision Nederland zegt: “Hoe je ook in dit conflict staat, het is duidelijk dat kinderen in dit conflict onevenredig zwaar worden getroffen. Dat vinden wij onacceptabel. We roepen op tot een staakt-het-vuren en blijvende vrede, en tot het opheffen van alle beperkingen die voorkomen dat voedsel en levensreddende hulp de burgerbevolking bereikt, vooral kinderen, hun families en kwetsbare groepen.”

Hongersnood en kindersterfte zijn te voorkomen als de juiste en onmiddellijke humanitaire hulp kinderen in Gaza bereikt. We kunnen niet 1,1 miljoen kinderen een hongersnood insturen.

Marco van der Graaf, directeur World Vision Nederland

Conflict veroorzaakt honger 

Conflicten zijn de grootste veroorzaker van honger. Ook dit conflict heeft een regionale impact en gaat zelfs over de grenzen van Gaza, zoals we op veel plekken in de wereld zien. Kinderen in de hele regio hebben baat bij meer humanitaire hulp, toegang tot voedsel en een blijvend staakt-het-vuren. Terwijl de vijandelijkheden voortduren, lijden kinderen onder een gebrek aan voedsel. “Het beëindigen van de honger is onlosmakelijk verbonden met het beëindigen van de vijandelijkheden en het bereiken van duurzame vrede. De internationale gemeenschap heeft de middelen en de technische kennis om de honger in Gaza en de hele regio aan te pakken. Wat nu ontbreekt is de politieke wil om prioriteit te geven aan de voeding en het overleven van kinderen. De wil om een einde te maken aan het geweld en het realiseren van veilige en ongehinderde toegang voor humanitaire hulp.” benadrukt Van der Graaf. 

World Vision levert cruciale humanitaire hulp aan kwetsbare kinderen en hun families in de Westbank en Zuid-Libanon, waaronder levensreddende voedselhulp in natura, geld en voucherhulp, toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiënebehoeften en psychosociale steun aan getroffen kinderen en hun families. World Vision is momenteel niet in Gaza actief, maar zet zich in de regio en wereldwijd in om honger onder kinderen tegen te gaan.

Genoeg is genoeg. Help mee om te zorgen dat kinderen genoeg te eten hebben.