Hoofdinhoud

Een jaar geleden startte de Giro555-actie voor Oekraïne. World Vision en 10 andere Nederlandse hulporganisaties sloegen de handen ineen en vanuit heel Nederland kwam steun. Met de geweldige actieopbrengst van ruim 183 miljoen euro zijn inmiddels meer dan 2,8 miljoen Oekraïners geholpen, en de hulp gaat volop door.

Levensonderhoud, voedsel, onderdak

Met de actieopbrengst bieden de hulporganisaties achter Giro555, samen met lokale hulpverleners, volop noodhulp, zowel in Oekraïne als in de buurlanden. Van de € 87,9 miljoen die tot met eind november 2022 is besteed, ging ruim 35 miljoen euro naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van contant geld. Ruim 15 miljoen euro naar voedsel en 9,5 miljoen euro naar onderdak. Meer dan 2,8 miljoen mensen kregen hulp. Bijna driekwart (73,6%) werd besteed in Oekraïne zelf.

Zo helpt jouw gift Oekraïne - Giro555

Strenge winter

De hulp varieerde van tijdelijk onderdak, voedsel- en hygiënepakketten, schoon drinkwater, financiële bijdragen onder meer om in levensonderhoud te kunnen voorzien, tot medische-, psychosociale- en traumazorg. De hulporganisaties deden er ook alles aan om Oekraïners voor te bereiden op de komst van een hele strenge winter. Beschadigingen aan energie-infrastructuur leidden tot langdurige stroomuitval, waardoor de toegang tot elektriciteit, warmte en water werd verstoord. Daarom deelden hulporganisaties generatoren, kachels, brandhout en warme kleding uit.

“Tijdens mijn bezoek aan Oekraïne heb ik gezien hoe de hulp die we bieden mensen hoop biedt in de meest donkere dagen van hun leven. Voedselpakketten en financiële bijdragen voor het kopen van kleding of medicijnen zijn van enorme betekenis.”

Marco van der Graaf, directeur van World Vision

Meer weten?

Wil je meer weten over de hulp die met de actieopbrengst wordt geboden? Raadpleeg de eerste tussenrapportage voor alle financiële details.

Onze hulp gaat door

Nog steeds is hulp hard nodig voor vele Oekraïners. World Vision is ter plaatse op verschillende locaties, in en rondom Oekraïne. Samen met lokale hulporganisaties werken we samen om zoveel mogelijk steun te geven aan kinderen en volwassenen.