Schoon drinkwater is van levensbelang. Toch hebben ruim 2,1 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot schoon water. Dit was ook het geval in Pariak Payam, Melut County in Zuid-Soedan.
Er is ooit een watertank geplaatst, maar helaas werd deze niet goed onderhouden, wat resulteerde in besmettelijke ziektes die zich snel verspreidden. Hier moest verandering komen. Right2Grow had het voorrecht om met de lokale bevolking samen te werken en voor verandering te zorgen.
Right2Grow in actie in Zuid-Soedan
Right2Grow werkt samen met gemeenschappen om de kloof tussen lokale overheden en hun burgers te overbruggen. Leiders en leden van de gemeenschap krijgen de mogelijkheid om hun behoeften kenbaar te maken en bij te dragen aan oplossingen via belangenbehartiging.
In Pariak Payam is een groep leiders, vrouwen en jeugdvertegenwoordigers samengekomen en hebben ze met succes gepleit voor verbeterde toegang tot schoon drinkwater. Zij vroegen de installatie van een waterreservoir in Pariak aan bij Dar Petroleum Operating Company, een oliebedrijf in Zuid-Soedan. Dit zorgt voor een betrouwbare watervoorziening voor de dorpen in de buurt.
Pariak Payam is een van de zeven districten die profiteren van een gemeenschapsondersteuningsfonds – de 3% van het oliegeld die bij wet verplicht is om teruggegeven te worden aan de gemeenschappen. Deze bedrijven leveren water in containers die langs stoffige wegen worden geplaatst.


Jeugdvertegenwoordiger aan het woord
“Als jeugdvertegenwoordiger die betrokken is bij dit initiatief, geloof ik dat de gemeenschap – met name kinderen en vrouwen – geen last meer zal hebben van diarree, tyfus, cholera en dysenterie dankzij deze nieuwe watertanker. Ik ben ervan overtuigd dat we zullen blijven pleiten voor waterpunten op scholen, administratieve kantoren en gezondheidsfaciliteiten, net als voor de installatie van leidingen in Pariak. Ik roep andere payams (dorpen) in Melut op om hun zorgen uit te spreken naar de overheid, de private sector en naar internationale ontwikkelingsorganizaties,” zegt Giel, een jeugdleider.
Behoeften leren en kenbaar maken
“Na het lijden onder een ernstig tekort aan drinkwater, hebben we de kennis die we van Right2Grow hebben opgedaan gebruikt om onze gemeenschap in staat te stellen onze behoeften kenbaar te maken. We benaderde de overheid en hadden verschillende vergaderingen met hen om ons te helpen met het presenteren van onze zorgen aan het Bureau voor Gemeenschapsontwikkeling binnen Dar Petroleum Operating Company, wat leidde tot de installatie van deze tanker,’ voegde Giel eraan toe.
Wat is Right2Grow?
Right2Grow heeft maatschappelijke organisaties en gemeenschapsstructuren, zoals jeugdleider Giel, getraind in belangenbehartigingstechnieken om de dialoog te bevorderen tussen lokale overheden, bedrijven uit de private sector en internationale ontwikkelingsorganisaties. Het doel van deze samenwerking is om de uitdagingen aan te pakken die de levering van sociale diensten belemmeren. Daarnaast werkt Right2Grow samen met gemeenschappen om effectief tegen ondervoeding te strijden, met aandacht voor een multi-sectorale, genderbewuste en inclusieve aanpak. Dit houdt in dat de organisatie goede voedings- en WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne)-praktijken bevordert, de levering van openbare diensten in de gemeenschappen verbetert, en het concrete effect van gemeenschapsinitiatieven zichtbaar maakt. Bovendien wordt er samengewerkt met de overheid, de gemeenschap en het bedrijfsleven om de duurzaamheid van deze initiatieven te waarborgen.

Gevolgen van overheidsbezuinigingen
Hoewel Right2Grow na vijf impactvolle jaren stopt door de bezuiniginen op ontwikkelingssamenwerking van de overheid, gaat World Vision door. Onvermoeid blijven we ons inzetten voor kinderen in de meest kwetsbare situaties. We doen dit door het noodhulpfonds. Dit fonds willen we inzetten om in gebieden die het meest getroffen worden door bezuinigingen en beëindiging van wereldwijde subsidies, hulp door te laten gaan. Doe jij met ons mee?