Hoofdinhoud

Na een lange tocht komt Ali aan in één van de vluchtelingenkampen in Somalië vlakbij de grens van Kenia en Ethiopië met zijn 6 kinderen, vrouw en schoonvader. Toen hij werd bedreigd, vertrok hij halsoverkop uit het dorp waar ze woonden. Hij moest geld betalen aan gewapende mannen anders zouden zijn zoontjes worden meegenomen. In het vluchtelingenkamp komt het gezin aan zonder spullen, alleen potten en pannen. “Ik ben eindelijk weg van hier, dit is paradijs. Mensen helpen elkaar,” vertelt Ali.

“Heb je misschien tentdoeken over voor mijn hutje? Ik ben hier met mijn gezin en heb niks meegenomen,” vraagt Ali aan andere bewoners van het kamp.

Ali

De situatie in Somalië

Somalië wordt al meer dan 30 jaar geteisterd door conflicten, droogte en honger. Terreurgroepen zijn de baas en dat betekent dat er vaak onveilige situaties ontstaan, zoals bij Ali en zijn gezin. Ook droogte heeft enorme invloed op het boerenleven van de inwoners van Somalië. Geen regen betekent geen landbouw. Soms regent het maanden tot een jaar niet. Hierdoor overlijdt vee en is er niet genoeg voedsel. Eén op de vijf Somaliërs vertrekt naar één van de vluchtelingenkampen en gaat op zoek naar hulp.

Tentdoeken en hout

In de aflevering van 6 en 7 januari van EO Metterdaad zie je hoe Ali en zijn gezin aankomen bij het vluchtelingenkamp en op zoek moeten naar een onderkomen. Ali gaat langs bij de andere hutjes en vraagt om tentdoeken en hout. Bij elke hut krijgt hij iets. Die avond heeft het gezin nog niets gegeten. Ali gaat weer langs de hutjes en vraagt om eten. Na een tijdje heeft hij iemand gevonden die een bord met rijst kan missen. Mensen begrijpen in welke situatie hij zit en helpen elkaar. Die nacht slapen Ali, zijn kinderen, vrouw en schoonvader heerlijk. Maar de volgende dag onweert het. Tegen het slechte weer is het eenvoudige hutje niet bestand. Maar Ali is blij met de primitieve slaapplek. Hij is weg van het gevaar.

Collega Willianne van Slooten ging mee met EO Metterdaad naar Somalië en vertelt hoe het land indruk op haar maakte in dit blog over Somalië.

Dit is hoe wij Ali en zijn gezin helpen:

Ali en zijn gezin hebben een eenvoudig onderkomen, dit is niet tegen alle weersomstandigheden bestand. En ze hebben niet GENOEG eten. World Vision helpt engeeft bijvoeding aan kinderen die ondervoed zijn. Daarnaast helpt World Vision bij het op peil brengen van de veestapel die door de droogte verloren is gegaan en creëren we een kindcentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor kinderen om aan de slag te gaan met het verwerken van trauma’s. Lees hier meer over ons project in Somalië.

Geef voor Somalië

Help mee, zeg ook GENOEG tegen de honger in Somalië en geef voor mensen als Ali en zijn gezin. Door te geven, kunnen wij gezinnen van Ali helpen en bieden we hen meer voedselzekerheid.