Hoofdinhoud

In oktober ging collega Willianne naar Somalië samen met EO Metterdaad. Somalië wordt al jaren getroffen door extreme droogte, voedseltekorten, conflicten, onveiligheid en klimaatveranderingen. Nu dreigt er een hongersnood en is er dringend hulp nodig. Willianne zag met eigen ogen wat deze klimaatveranderingen betekenen voor de inwoners van dit Oost-Afrikaanse land en vertelt hierover.

Thuis is het net Sinterklaas geweest. Al weken puilen de winkels uit van zoetigheid en cadeaus. Onze kinderen krijgen pepernoten en chocola. Na Pakjesavond liggen er thuis meerdere chocoladeletters te wachten om opgegeten te worden. Terwijl ik me bewust ben van deze overvloed in Nederland denk ik terug aan mijn gemaakte reis.  

Op reis met EO Metterdaad 

Samen met EO Metterdaad heb ik gekeken op welke plek verhalen van honger en droogte in beeld kunnen worden gebracht. Het land wat meteen bij me op kwam, was Somalië. Het land wat al jaren getroffen wordt door extreme droogte, voedseltekorten, conflicten, onveiligheid en de overduidelijke klimaatveranderingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat meer dan 1 miljoen mensen eind vorig jaar getroffen zijn door extreme droogte. 

Lees ons nieuwsbericht over de dreigende hongersnood in Somalië

Op 12 oktober stap ik in een VN vliegtuig van Nairobi naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Terwijl ik in de lucht zweef, zie ik de zee en een droog en dor landschap voorbij trekken. We landen op het vliegveld van Mogadishu. Daar zie ik de enige geasfalteerde weg tijdens mijn hele reis (namelijk de landingsbaan). Vervolgens word ik via zeecontainers naar het volgende VN vliegtuig begeleid, onderweg naar Dollow. Dit is een dorp dichtbij de grens met Ethiopië en Kenia. In deze Madera Triangle trekken veel mensen heen en weer tussen Ethiopië, Somalië en Kenia. Voor Somalische begrippen is het hier relatief veilig omdat de legers van de andere landen hier de veiligheid proberen te waarborgen. 

Onveiligheid 

Onveiligheid is één van de redenen waarom mensen vluchten naar andere plekken in het land. Zo ook Ali en z’n gezin. Ali is vader van 6 kinderen en samen met zijn vrouw en schoonvader, komt hij aan in één van de vele kampen in Somalië. Hij heeft z’n huis en vee achtergelaten omdat hij vooral bang was dat zijn kinderen geronseld zouden worden door de rebellen. Ik zie het gezin zitten. Ze wachten op een plek waar ze kunnen verblijven. Moe en ondervoed zijn ze aangekomen in een hopelijk veiligere omgeving. We begeleiden ze naar een stukje zand in het kamp en dankzij de buren mogen ze wat stokken lenen en bouwen ze een hutje.  

Bestaat er ook een verkleinwoord voor hutje? Het is niet meer dan 4m2. 1 kleedje op de grond, een paar stokken en een deken als dak en daar slapen nu 98 personen in. Hoe dan? 

Twee dagen later komen we terug in het kamp. Ik zie dat het hutje naast een jerrycan en 2 borden nog steeds even leeg is. Ik vraag of ze ook kleren hebben. Nee, alleen de kleren die ze aanhebben. Ik kijk naar de plek en laat de situatie op me inwerken. Het hebben van zo weinig raakt me diep. Als dit alles is wat je hebt, hoe kun je dan leven of in leven blijven? En wat kan Ali doen om zijn gezin te onderhouden? Hij heeft 1 ezel met een wagen mee. Er is verder ook weinig werk te doen in het kamp. Hopelijk kan er een stukje land vrij komen waar hij iets kan gaan verbouwen.  

Z’n kinderen kunnen misschien naar school, maar wat is het perspectief daarna? Ik geloof in zelfredzaamheid en veerkracht maar ik zie het hier niet. Dit voelt hopeloos en dat is een onacceptabel gevoel.  

Hier ben ik dan als hulpverlener 

Ik werk toch voor die NGO die het leven van een kind kan veranderen en die hoop wil brengen? Hier zit ik dan als hulpverlener en vraag me af, hoe hier de verandering plaats kan vinden. Gelukkig is er tijdelijk toegang tot voedsel, gelukkig investeren we in schoon drinkwater en toegang tot een mobiele gezondheidskliniek of een vaste kliniek. Dat voelt in ieder geval als hulp om te kunnen overleven. Ja, overleven is wat ik hier in z’n puurste vorm zie, lamgeslagen door zoveel tekorten.  

Lees hier meer over ons project in Doolow

Ik bedenk me dat de hulp zo basaal is, dat het bijna het verschil van leven of dood kan betekenen. Wat is een mensenleven ons dan waard?  

Hier zijn en iets doen, maakt verschil en heeft zin. Daarom ben ik hier namens World Vision en wil ik dat we investeren in een nieuw project om deze mensen te helpen tijdens de hevige overstromingen (die sinds een paar weken het gebied teisteren). Dit omdat ik er GENOEG van heb dat mensen in zulke omstandigheden moeten leven en dat ik vind dat er genoeg voor iedereen moet kunnen zijn.”    

GENOEG 

Honger moet stoppen. Het aantal kinderen dat sterft door honger is sinds de jaren 80 gedaald. We waren zo goed op weg, maar door stijgende voedselprijzen, conflicten en klimaatverandering zijn we weer terug bij af. Miljoenen kinderen zijn ernstig ondervoed. Ze worden geconfronteerd met de ergste hongercrisis in 50 jaar. Daarom zeggen wij GENOEG en komen we wereldwijd in actie.  

Elke 10 seconden sterft er een kind aan ondervoeding 

Zeg ook genoeg en kom in actie. 

EO Metterdaad in Somalië 

Op 16 december wordt er een speciale uitzending van Nederland Zingt besteed aan Somalië: Nederland Zingt voor Somalië. In de weken erna zijn elke zaterdag om 18.10 uur en zondag om 11.30 de uitzendingen van EO Metterdaad in Somalië te bekijken op NPO 2. 

  • 16 en 17 december: Nederland Zingt voor Somalië 
  • 23 en 24 december: EO Metterdaad in Somalië aflevering 1 
  • 30 en 31 december: EO Metterdaad in Somalië aflevering 2 
  • 6 en 7 januari: EO Metterdaad in Somalië aflevering 3 
  • 13 en 14 januari: EO Metterdaad in Somalië aflevering 4 

Kijk hier de uitzendingen van EO metterdaad met World Vision in Somalië