Zelfstandigheid in Noord-Halmahera

Bedankt! 15 jaar hebben we samen met u en de bevolking van Noord-Halmahera in Indonesië geïnvesteerd in de toekomst van de gemeenschap.

 We blikken graag met u terug op wat er allemaal verbeterd is in het leven van de kinderen in Noord-Halmahera en hun families. Het prachtige afscheidsfilmpje, de hoopgevende verhalen en de prachtige foto’s vertellen het verhaal van hoop in Noord-Halmahera, kijk snel verder!

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Het verhaal van Herlita

Herlita vertelt: “In onze gemeenschap hebben mensen veel slechte gewoontes, zoals openbaar dronkenschap en onzedelijk gedrag. Ouders letten niet goed op de rechten van hun kinderen. Zelf was ik voordat World Vision het sponsorprogramma startte verlegen en had ik weinig zelfvertrouwen. Als de leraar mij bijvoorbeeld iets vroeg in de klas, dan durfde ik niets te zeggen omdat ik ervan overtuigd was dat ik niets kon”.

Herlita werd opgenomen in het sponsorprogramma. Zij bloeide helemaal op en met haar ook de andere kinderen uit haar dorp. “Ik heb meegedaan in een jongerengroep waar ik Engels, computervaardigheden en spreken in het openbaar leerde. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en ik ben dapperder en zelfverzekerder. Dit komt ook omdat mijn ouders mij altijd gestimuleerd hebben om actief deel te nemen aan de programma’s van World Vision. Mijn moeder gaf mij zelfs op voor een cursus Engels”.

Herlita (16) heeft nu één grote droom: pastor worden. “Met dank aan World Vision ben ik een compleet ander persoon geworden en kan ik doen waar ik voorheen alleen maar van kon dromen: pastor worden, waardoor ik mensen -en met name jongeren- kan motiveren en inspireren”.

Resultaten

Onderwijs

Ouders begrijpen hoe belangrijk onderwijs is voor de toekomst. Ze sparen, zodat hun kinderen naar school kunnen. Leraren zijn getraind en leren kinderen om elkaar en hun omgeving met respect te behandelen. Ook weten ze hoe ze op een leuke, inspirerende manier de klas kennis bij kunnen brengen. Klaslokalen zijn kindvriendelijk ingericht en voorzien van materialen zoals posters en boeken. 94% van de jongens en meisjes gaat naar de basisschool. Kinderen groeien op in een stimulerende, veilige omgeving en hebben volop kansen voor de toekomst!

Inkomsten

In 24 dorpen werden spaargroepen opgezet. De leden, veelal vrouwen, leerden hoe zij duurzaam hun geld kunnen beheren en geld opzij kunnen zetten om te investeren of achter de hand te houden voor schoolgeld of onvoorziene gezondheidskosten. Alle groepen komen op regelmatige basis samen en functioneren volledig zelfstandig. Boeren leerden om nieuwe producten van kokosnoot te produceren, zoals kokosolie en kokosnootzeep. De bevolking richtte verschillende boerencoöperaties op. Boeren kunnen hierdoor samenwerken om producten op de markt te brengen en onderhandelen over een goede prijs. Hierdoor stijgen hun inkomsten.

Andere resultaten

  • Door goede voorlichting en training komen kinderen nu voor hun rechten op en weten ze waar zij terecht kunnen in geval van misbruik. Ook zijn ouders, geestelijk en lokale leiders getraind over kinderrechten. Kindhuwelijken en ongewenst gedrag zoals alcohol- en drugsmisbruik komen minder voor.
  • Maar liefst 96% van de kinderen in Noord- Halmahera heeft nu een geboortecertificaat. Hierdoor kunnen ze naar de kliniek, naar school en zijn ze volwaardig lid van de gemeenschap!
  • We trainden geestelijk leiders over het liefdevol ouder zijn. Hierdoor is de relatie tussen ouders en kinderen verbeterd en voelen kinderen zich veilig. Dit onderwerp komt nog steeds regelmatig terug in de kerkdiensten. Dus een blijvende verandering!
  • Kwetsbare jongeren genereren nu hun eigen inkomsten. Zij geven culturele optredens voor toeristen en maken het prachtige gebied daarmee nog aantrekkelijker!