Hoofdinhoud

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een motie om te onderzoeken op welke manier Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) kan worden geïntegreerd als vaste component van het buitenlandbeleid. Een ruime Kamermeerderheid steunde het verzoek aan de regering om in samenwerking met World Vision dit verder uit te werken.

Toegenomen voedselzekerheid, het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van biodiversiteit zijn speerpunten van het Nederlandse buitenlandbeleid. De FMNR-methode is hier een eenvoudig, goedkoop en doeltreffend antwoord op.

FMNR is een goedkope landhersteltechniek die wordt toegepast door boeren. Woestijngebieden veranderen in oases door de wortels die nog in de grond zitten de kans te geven weer op te komen uit de grond. Door de hergroei van bomen herstelt het ecosysteem, wordt water vastgehouden, is de grond weer geschikt om gewassen te verbouwen.  Door de FMNR-methode toe te passen wordt de leefomgeving van gemeenschappen verbeterd en kunnen kinderen weer onderwijs volgen. De methode wordt inmiddels in ruim 29 landen toegepast. Het doel is om in 2030 honderd landen op de lijst te hebben staan en 1 miljard hectare land te hebben hersteld.