Hoofdinhoud

De 15-jarige Shania, die opgroeit in Oost-Afrika, kent de gevolgen van de klimaatverandering uit de eerste hand. In haar thuisland Tanzania, waar meer dan 80 procent van de bevolking voor hun inkomen afhankelijk is van de landbouw, luiden Shania en haar gemeenschap de noodklok omdat hun middelen van bestaan worden bedreigd. Shania spreekt zich uit tegen klimaatverandering, zodat hun leefomgeving behouden blijft en kinderen in staat zijn om een leven vol vreugde te leiden.

Ontbossing en gebrek aan water zijn slechts twee problemen die haar manier van leven en haar toekomst bedreigen, en daarom zal Shania tijdens COP27 in Sharm El-Sheikh haar stem laten horen om te pleiten voor ambitieuze klimaatmaatregelen in het eerste Kinder- en Jeugdpaviljoen op een COP-bijeenkomst. Shania is gekozen om te spreken op het evenement van de voorzitter als onderdeel van de Dag van de Jeugd en Toekomstige Generaties op 10 november.

Shania vindt het behoorlijk spannend om te spreken, maar ze is goed voorbereid door haar betrokkenheid bij het SAUTI-Youth Project en de milieuclub van haar school. In het Swahili betekent ‘sauti’ ‘stem’ en het project, dat door de Europese Unie wordt gesteund als onderdeel van het AU-EU-jongereninitiatief, helpt het vertrouwen van jongeren te vergroten om namens hun gemeenschap en zichzelf te spreken.

Met behulp van de CVA-aanpak (Citizen Voice and Action) van World Vision leren kinderen en jongeren die betrokken zijn bij het SAUTI-Jongerenprogramma in Afrika en Europa om de klimaatbeloften van hun lokale overheden te volgen. Kinderen en jongeren worden ook getraind in het monitoren van de toezeggingen van hun lokale overheden op het gebied van klimaatverandering en gaan de dialoog aan over creatieve oplossingen voor mondiale problemen vanuit lokaal perspectief.

“We zijn de milieuclub begonnen omdat onze school geen bomen voor schaduw had en het land uitgedroogd en onvruchtbaar was door het overmatig kappen van bomen voor bijvoorbeeld houtskool”, aldus Shania. Via het SAUTI-Jongerenprogramma heeft ze geleerd het beleid en de milieubeschermingswetgeving in Tanzania in de gaten te houden en haar medestudenten te betrekken bij belangenbehartiging. De SAUTI-Youth groep is altijd op zoek naar nieuwe leden, zodat meer kinderen en jongeren hun kennis over klimaatverandering en de oorzaken en aanpak ervan kunnen verspreiden in hun gemeenschappen.

Kinderen zijn overal bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar dragen nauwelijks bij aan de uitstoot van broeikasgassen. De klimaatcrisis is een kwestie van kinderrechten, en daarom is het essentieel dat meer jongeren zoals Shania de kans krijgen om beleidsmakers te vertellen waar ze mee te maken hebben, en te vragen dat er meer wordt gedaan om onze planeet te redden.

Klik hier voor meer informatie over wat World Vision en jongeren doen tijdens COP27.

geschreven door Shukrani J. Dickson, de projectcoƶrdinator van World Vision voor het SAUTI-project in Tanzania.