letter

Dit kun je schrijven naar je sponsorkind: 20 ideeën!

Een brief schrijven aan je sponsorkind is niet zo lastig als je misschien denkt – want een goede brief hoeft niet per se een lange brief te zijn! Hier vind je 20 dingen die je hem of haar zou kunnen vertellen ... 


We begrijpen het.. Je wil het kind dat je sponsort leren kennen en je weet ook hoe graag kinderen brieven krijgen. Maar dit betekent dat jij er daadwerkelijk één moet schrijven.

En dat is lastig...

Of toch niet?

In werkelijkheid zijn enkele zinnetjes genoeg, want een goede brief is niet per se een lange brief!

Extern onderzoek

We geven je graag nog een beetje extra motivatie: onafhankelijk extern onderzoek uitgevoerd in negen landen waar we als World Vision werken, toonde aan dat kinderen die brieven uitwisselen met hun sponsors meer hoop, geluk en vertrouwen hebben.

Weet je niet wat je moet zeggen of waar je moet beginnen, lees dan snel verder en ontvang 20 tips over dingen die je je sponsorkind kunt vertellen in een snelle en makkelijke brief die hem of haar laat weten dat je om hem/haar geeft.

20 tips:

 1. Ik vind het echt heel leuk om je te leren kennen.
  Kinderen zijn vaak net zo enthousiast als jij om een goede indruk te maken! Wanneer je hen laat weten dat je ernaar uitkijkt om vrienden te worden, kan dit de eerste stap zijn naar een geweldige relatie. 
   
 2. Mijn gezin bestaat uit…
  “Mij, mijn partner, onze twee kinderen en mijn oma.” Je familie voorstellen met namen en leeftijden van iedereen is een goede manier om het ijs te breken en een gemeenschappelijke basis te vinden om over te praten – zij maken tenslotte ook deel uit van een gezin. 
   
 3. Waar ik woon…
  “In de plaats waar ik woon in Nederland zijn heel veel weilanden, je ziet er veel zwart-witte koeien.” Het beschrijven van je omgeving helpt je sponsorkind om meer te weten te komen over een ander land en geeft hem of haar een inkijkje in jouw wereld. Misschien wil je ook praten over typisch Nederlandse dieren of typisch Nederlandse dingen in de omgeving van jouw huis (ook al denk je zelf dat het niet zo bijzonder is, dit is voor jouw sponsorkind juist leuk om te horen). 
   
 4. Ik ben erg benieuwd naar jouw land
  Waar ze ook wonen, de meeste mensen zijn trots op hun land! Laat je sponsorkind weten dat je geïnteresseerd bent in waar hij of zij woont. Dit kan ook helpen om hun gevoel van trots op hun nationale cultuur op te bouwen, in plaats van te focussen op de dagelijkse realiteit of uitdagingen. 
   
 5. Ik heb een huisdier met de naam...
  “Coco – ze is een grote zwartbruine hond.” De meeste kinderen houden van dieren en velen hebben zelf huisdieren of gezinsdieren, dus het voorstellen van jouw huisdieren kan een goede aanzet tot gesprek zijn en iets wat ze makkelijk zullen begrijpen en waarderen.
Een goede brief is niet per se een lange brief!

 6. Vertel me over je vrienden
Vrienden zijn voor ieder van ons belangrijk! Door je sponsorkind te vertellen dat je interesse hebt in de mensen die belangrijk zijn voor hem of haar, kan hij of zij weten dat je echt om hem/haar geeft. Leren over hun vrienden kan je ook een idee geven over hoe hun dagelijks leven eruitziet.

7. Wat ben je groot geworden!
Als je al enkele maanden of meer gesponsord hebt, is het spannend om je sponsorkind te zien groeien. Je kunt na verloop van tijd zelfs veranderingen in hun zelfvertrouwen en welzijn opmerken in de brieven en video-updates die je ontvangt. Door met je sponsorkind te praten over de manier waarop je hem/haar hebt zien ontwikkelen, toon je hem/haar dat je om hem/haar geeft en wordt hij/zij eraan herinnerd hoeveel hij/zij reeds bereikt heeft. 

8. Mijn levensmotto is...
“Avontuur is de moeite waard!” Deze woorden komen van Amelia Earhart en zij was een van de eerste vrouwen die een vliegtuig bestuurden. Inspireer je sponsorkind met je favoriete quotes, verzen, gedichten of verhalen van mensen die je bewondert. 

9. Moet je nu eens horen wat voor grappigs me deze week is overkomen...
"Ik vond een steen die precies op mijn kat leek.” Iedereen houdt van een anekdote! Het delen van alledaagse momenten in je leven, niet enkel je diepe gedachten, is een goede manier om je brieven leuk, kindvriendelijk en echt te houden.

10. Ik ben super geïnteresseerd in...
“Rechten, omdat ik studeer voor advocaat.” of “Ik sponsor jou zo graag, en vind het leuk om met je te kletsen. In mijn dagelijks leven werk ik ook als juf op school!” Praat over je werk, studie en hobby's. Misschien vind je zelfs gedeelde interesses met je sponsorkind en inspireer je hem of haar om na te denken over een hele reeks verschillende loopbaantrajecten, passies en mogelijkheden. 

wv employee with child letter

11. Ik wil graag weten wat je toekomstdromen zijn 
Kinderen die in armoede leven, vinden het vaak moeilijk om te hopen op een betere toekomst. Maar onze gesponsorde kinderen moedigen we juist aan om te groots te dromen, en we helpen ze om hun dromen te verwezenlijken. Dus praat over waar ze van dromen, moedig ze aan om te dromen, vertel wat jouw dromen zijn... dat is voor jullie allebei inspirerend.

12.    Ik vind je tekeningen geweldig
Kinderen steken vaak veel tijd en moeite in de tekeningen die ze maken, zelfs al zijn die erg basic, en we hebben allemaal graag dat ons harde werk gewaardeerd wordt! Zelfs al zijn de tekeningen van je sponsorkind niet helemaal wat je zou verwachten van iemand van zijn/haar leeftijd (en daar kunnen heel wat redenen voor zijn), kan oprechte aanmoediging voor elke artiest een krachtige impact op hem/haar hebben. 

13.    Mijn lievelingseten is...
“Lasagne, gemaakt van laagjes pasta, vlees, kaas en tomatensaus.” Eten is een universele taal! Je sponsorkind zal geïnteresseerd zijn om te horen over het eten dat gebruikelijk is in jouw land en ook graag praten over zijn/haar lokale of nationale gerechten. 

14.    Het weer is op dit ogenblik...
“Regenachtig, omdat het hier herfst is. of Het is winter, en in Nederland is het in de winter erg koud.” Net zoals het een ijsbreker is op het werk of met een vreemde op de bus, werkt het weer ook met kinderen. Het kan leuk zijn voor hen om te leren over verschillende klimaten en het concept dat er andere seizoenen zijn op verschillende halfronden. 

15.    Ik bid voor jou
Als je bidt, vertel het hem/haar dan. Door je sponsorkind te laten weten dat je vaak aan hem/haar denkt en hem/haar op deze manier in je leven opneemt, weet hij/zij dat hij/zij belangrijk is en dit kan een diepe bron van bemoediging en hoop betekenen.

brief schrijven

16.    Ik vier graag...
“Kerstmis, dat is volgende maand – we zullen een boom versieren en in onze woonkamer zetten en een groot diner hebben met de hele familie.” Kinderen zullen het geweldig vinden om jouw feesten te vergelijken met die van hen en om over hun eigen tradities te vertellen. 

17.    Ook ik hou van sport! 
Elk land heeft zijn favoriete sporten en jouw favoriet kan zelfs dezelfde zijn als die van je sponsorkind (vooral als het voetbal is!). Maar zelfs als dit niet zo is – elkaar overtuigen over de voordelen van elkaars sporten zal je ideeën opleveren voor veel toekomstige brieven!

18.    Jouw foto hangt…
Vertel jouw sponsorkind waar de foto die je van hem/haar hebt een plekje heeft in jullie huis. Jouw sponsorkind zal hierdoor merken dat hij/zij een bijzonder plekje heeft in jullie gezin. Een bemoediging, hij/zij is belangrijk!

19.    Ik geloof dat je alles kan bereiken wat je wil bereiken
Wanneer de gemeenschap om je heen het steeds moeilijk gehad heeft – weinig werkgelegenheid, mislukte oogsten, constante ziekte, geweld, gesloten scholen – kan het ongelooflijk lastig zijn om je voor te stellen dat dingen ooit anders zouden kunnen zijn. Zaadjes van hoop en zelfvertrouwen planten kan net zo levensveranderend zijn als onderwijs, gezondheid, voedselvoorziening en andere steun die je bijvoorbeeld financieel biedt. 

20.    Ik ben zo trots op jou
Terwijl je je sponsorkind ziet groeien, zul je hem/haar zien veranderen op manieren die je je misschien nooit had voorgesteld. De kans krijgen om hun overwinningen te vieren, is een prachtig onderdeel van het sponsoren van kinderen – en een krachtige ervaring voor jullie allebei.

Een minuutje de tijd nemen om een brief te schrijven , kan het meest waardevolle zijn dat je vandaag doet – en niet alleen voor je sponsorkind. Uit ons onderzoek bleek ook dat het medeleven groeit van sponsors die brieven uitwisselen met kinderen. Het lijkt erop dat brieven goed zijn voor ons allemaal! 

Hier vind je praktische tips voor als je aan de slag gaat (het adres van je sponsorkind, of naar welk e-mailadres je kunt mailen als je het liever elektronisch doet!) 

Veel succes met je schrijfavonturen!

boy with father letter