Hoofdinhoud

In de vroege ochtend van 22 juni trof een aardbeving met  een kracht van 6,1 twee zuidoostelijke provincies van Afghanistan, Paktika en Khost. Ten minste 950 mensen zijn overleden.

“Wij maken ons grote zorgen over de verwoesting die deze aardbeving heeft aangericht in een land dat reeds gebukt gaat onder extreme armoede, droogte en een verslechterende politieke, economische en veiligheidssituatie. Dit zal nog meer gevolgen hebben voor honderdduizenden toch al kwetsbare mensen in het land, en hun lijden verergeren”, zegt Larisa Klepac, waarnemend nationaal directeur van World Vision in Afghanistan.

Volgens de laatste berichten zijn er ten minste 950 doden en 600 gewonden en zijn hele dorpen verwoest. Het aantal slachtoffers blijft echter stijgen. Helikopters zijn momenteel ter plaatse en proberen de gewonden naar het ziekenhuis in andere provincies te brengen. Het aantal doden en gewonden stijgt terwijl bewoners proberen overlevenden en slachtoffers uit verwoeste huizen en gebouwen in vier districten van de provincies Paktika en één district van de provincie Khost te halen. 

“De toch al beperkte capaciteit van de Afghaanse gezondheidszorg baart nog meer zorgen. De ziekenhuizen en medische centra worden overspoeld met patiënten die door de aardbeving gewond zijn geraakt. Aangezien meer dan de helft van de Afghaanse bevolking in armoede leeft en meer dan 20 miljoen mensen geen voedselzekerheid hebben, is de humanitaire crisis hier al uit de hand gelopen, en duizenden gezinnen hier zijn opnieuw verwoest door een gebeurtenis waar zij geen vat op hebben. We roepen de regering en internationale donoren op om de financiering en operationele steun snel op te schalen zodat levensreddend werk mogelijk blijft”, vervolgt Klepac.

“Terwijl het werk van World Vision zich concentreert op het westen van het land, waar we noodvoedselhulp bieden om honderdduizenden mensen in leven te houden, staan kinderen in Afghanistan voor meerdere uitdagingen die allemaal meer financiële steun nodig hebben. We bidden voor de kinderen die door deze verschrikkelijke aardbeving zijn getroffen en voor degenen die verantwoordelijk zijn voor die regio en die hen met spoed te hulp schieten” aldus Klepac.

Afghanistan is een van de landen die het hardst getroffen worden door de escalerende hongercrisis. Lees meer over ons werk in Afghanistan.