Hoofdinhoud

Plumpy’Nut redt levens. Plumpy’Nut is een voedingsmiddel wat gegeven wordt aan kinderen die ernstig of acuut ondervoed zijn. Door dit middel herstelt meer dan 90% van de kinderen binnen 4 weken na hun eerste dosis Plumpy’Nut. Kinderen gaan van ernstig ondervoed naar een gezond gewicht. Maar hoe behandelen onze lokale medewerkers kinderen die ernstig ondervoed zijn en waarom dienen ze Plumpy’Nut toe? We nemen je mee in een dag in het leven van een medewerker van één van onze mobiele gezondheidsklinieken, door de ogen van Grace. 

Het is 5:30 uur in de ochtend. De wekker gaat af en Grace is klaar voor een nieuwe werkdag als gezondheidsmedewerker voor de mobiele gezondheidskliniek van World Vision in Somalië. Haar tas zit vol met medische benodigdheden zoals een stethoscoop, thermometer en medicijnen. Een uur later stapt ze in de bus van de mobiele kliniek. Ze houdt met haar collega’s een briefing over de geplande route en gaat op weg. 

De rit naar het dorp 

De rit duurt lang. Over hobbelende wegen ziet Grace het landschap veranderen van stedelijke chaos naar het serene platteland. Bij aankomst ziet Grace al veel mensen wachten. Sommige mensen hebben lange afstanden te voet afgelegd om bij de kliniek te komen. Het team maakt de mobiele kliniek klaar. Ze zetten een weegschaal neer waarin baby’s gewogen kunnen worden en MUAC bandjes worden klaargelegd. Dit zijn bandjes waarmee de omtrek van de bovenarm wordt gemeten. Hiermee kunnen Grace en haar collega’s zien of een kind ondervoed is of een gezond gewicht heeft. 

De eerste patient van Grace is de 1,5 jaar oude Kayla. Verlegen ligt ze in de armen van haar moeder. Haar grote, donkere ogen kijken nieuwsgierig naar de gezondheidsmedewerkers. “Hoi Kayla, hoe gaat het vandaag?, vraagt Grace vriendelijk. Ze ziet aan het meisje dat ze niet genoeg voeding binnen heeft gekregen. Ze kijkt moe en lusteloos uit haar ogen. Grace doet de gebruikelijke procedures, waaronder het meten van de midden bovenarmomtrek met een speciale meetband (MUAC bandje). Aan Kayla en haar moeder legt Grace uit wat ze gaat doen. “Kayla, ik ga nu een bandje om je arm doen. Het doet geen pijn.” Het bandje glijdt soepel over het dunne armpje van Kayla en Grace ziet dat het bandje erg klein wordt om de bovenarm van het kind. De indicator valt in het rode gebied. Dit wijst op ernstige ondervoeding.

 “Ik ga een meetlint om je arm doen, goed?” 

Kayla is ernstig ondervoed

Grace vertelt de moeder van Kayla dat ze nu dagelijkse dosissen van speciale therapeutische voeding moet krijgen zodat haar dochter binnen een korte tijd weer genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Grace geeft Kayla haar eerste dosis Plumpy’Nut. Deze speciale voedzame pasta is rijk aan vitamines en eiwitten. Grace legt uit hoe vaak Kayla Plumpy’Nut binnen moet krijgen en vertelt wanneer het kleine meisje terug moet komen voor controle.

“Bij elke controle zullen we Kayla opnieuw meten om te zien of ze is vooruitgegaan,” vertelt Grace de moeder, die zichtbaar opgelucht is na het gesprek.  

In deze video zie je wat Plumpy’Nut is en hoe het levens redt: 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Kayla houdt het Plumpy’Nut zakje stevig vast. Ze begrijpt niet helemaal wat er aan de hand is, maar is gerustgesteld door de vriendelijke gezichten om haar heen. De moeder van Kayla bedankt Grace herhaaldelijk. Ze is blij dat haar dochter nu wordt geholpen. 

Ernstige ondervoeding 

De rest van de middag verloopt in een vergelijkbaar ritme. Grace en haar collega’s beoordelen kinderen, wegen en meten ze en geven voorlichting aan moeders over het geven van voedzame voeding. Tegen de tijd dat de dag erop zit, voelt Grace zich zowel bezorgd als opgelucht. Het is elke dag weer indrukwekkend om zoveel verhalen te horen van wanhopige moeders. Ze zien hun kinderen steeds zieker worden van de honger, maar er is geen toegang tot voldoende voeding.  

Grace stapt weer in de bus naar huis. Ze denkt aan al die kinderen die ze vandaag heeft geholpen. Ze hoopt dat Plumpy’Nut ook op deze kinderen een positieve werking mag hebben en dat de gemeenschap sterker en gezonder mag worden door de trainingen die World Vision geeft over voeding en landbouw. Gelukkig herstelt 90% van de kinderen van ondervoeding door Plumpy’Nut.  

Terwijl de zon langzaam ondergaat, bereid Grace zich weer voor op een volgende dag. Wat is het bijzonder om elke dag hoop en verandering te brengen voor de meest kwetsbare kinderen in dit gebied. Dat is waar haar hart ligt en haar verlangen. Ze gaat door totdat dit niet meer nodig is in dit gebied.  

Wij zeggen GENOEG 

Grace en haar collega’s zijn elke dag bezig om kinderen te redden van ondervoeding. Miljoenen kinderen zijn ernstig ondervoed en hebben levensreddende voeding als Plumpy’Nut nodig. Voor deze kinderen komen wij wereldwijd in actie. GENOEG is GENOEG. Samen stoppen we honger onder kinderen. Doe mee en word kindsponsor. Zo kun jij een kind helpen om de hongercrisis te overleven.