Hoofdinhoud

Ondervoeding is een tekort aan voedingsstoffen. Als kinderen niet genoeg eten binnen krijgen, of teveel van hetzelfde voedsel eten en daardoor te weinig belangrijke voedingsstoffen, kunnen ze ondervoed raken. Als kinderen in korte tijd veel gewicht verliezen, zijn ze acuut ondervoed. Veel kinderen in de gebieden waar wij werken zijn chronisch ondervoed. Dit betekent dat ze elke dag een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen en vetten. In dit blog vertellen we je meer over ondervoeding en over hoe World Vision helpt om ondervoeding en ziekte te stoppen.  

Bijna elke 10 seconden sterft er een kind aan ondervoeding. 

 Lees meer over het verschil tussen honger, voedselonzekerheid en ondervoeding. 

Verschijnselen ondervoeding 

Als kinderen ondervoed zijn, merk je dat op verschillende manieren. Ze raken uitgeput en hebben minder energie. Ook kan je een verandering zien in hun huidtextuur en in hun gewicht. Of kinderen kunnen kouder aanvoelen omdat de lichaamstemperatuur kan dalen. Daarnaast hebben kinderen minder behoefte aan eten. Dit zijn allemaal kenmerken waaraan je ondervoeding kan herkennen.  

In deze video legt Brian van World Vision Kenia uit wat ondervoeding is en wat er gebeurt met het lichaam van een kind:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

In deze blog neemt gezondheidsmedewerker Grace je een dagje mee naar de mobiele kliniek van World Vision waarin je ziet hoe zij en haar collega’s kinderen met acute of chronische ondervoeding behandelen.  

Wat doet World Vision om ondervoeding op de lange termijn te stoppen? 

Ondervoeding aanpakken vraagt om duurzame oplossingen. World Vision richt zich op zwangere vrouwen, pasgeborenen en kinderen onder de twee jaar. Ziekte, ondervoeding en sterfte heeft het meeste invloed op deze groep. Hoe doen we dit op de lange termijn? In onze kindsponsorprogramma’s krijgen families voorlichting over hoe ze hun kinderen gezond kunnen opvoeden. Welke voeding hebben kinderen nodig en hoe kan je ervoor zorgen dat de voeding voldoende gevarieerd is? Ook geven we kooktrainingen zodat ouders leren hoe ze met lokale producten van het land een goede, gevarieerde maaltijd kunnen bereiden.  

Daarnaast hebben we een Go Baby Go (GBG) projectmodel. Dit model heeft als doel dat kinderen in de eerste 1000+ dagen van hun leven een sterke en gezonde basis hebben. Go Baby Go geeft onder andere training over borstvoeding en over de basiszorg die nodig is voor pasgeborenen.  

Met lokale gemeenschappen werken we aan preventie en verbetering van de zorg. World Vision ondersteunt meer dan 200.000 lokale gezondheidswerkers in 40 landen. Hierdoor kunnen zij op een professionele manier de juiste zorg bieden aan pasgeborenen, postnatale zorg en het delen van hun kennis met kersverse ouders en gezondheidsmedewerkers.  

Wij zeggen GENOEG 

Er moet een einde komen aan ondervoeding. Op dit moment sterft er een kind aan ondervoeding, namelijk elke 10 seconden. Miljoenen kinderen zijn dus nog ernstig ondervoed en kunnen niet de behandeling krijgen die zij nodig hebben. Daarom komen wij wereldwijd in actie, zodat we ook deze kinderen een acute en langdurige behandeling kunnen bieden. GENOEG is GENOEG. Samen stoppen we honger onder kinderen. Doe je mee?