Hoofdinhoud

De ogen van de Somalische Fatuma vullen zich met tranen. Zachtjes wiegt ze haar zoontje in haar armen. De kleine Muad is 1,5 jaar, maar weegt nog geen 7 kilo. Hij heeft het gewicht van een kind van 4 maanden. “Het doet me zo’n verdriet,” fluistert Fatuma.

Fatuma is met haar gezin op de vlucht. En ze zijn niet de enigen. De inwoners van Somalië lijden al tientallen jaren onder conflicten en natuurrampen. Bijna 6,7 miljoen Somaliërs hebben te maken met voedselonzekerheid. Zij weten dus niet wanneer hun volgende maaltijd komt. Door mondiale problemen zoals conflict, hoge prijzen en klimaat wordt deze situatie alleen maar erger.

Lees de blog van programmamanager Willianne over de situatie in Somalië

Zwaar ondervoed

In het vluchtelingenkamp waar Fatuma met haar gezin verblijft gaat ze naar een gezondheidskliniek van World Vision. “Mijn kind is ziek, hij heeft hulp nodig en voedsel.”Een arts onderzoekt Muad op ondervoeding. Hij gebruikt daarbij een meetbandje waarmee hij kan zien of Muad in de rode of groene zone van ondervoeding zit. Muads armpje is zo dun dat het bandje helemaal in het rood komt. Het teken van zware ondervoeding. De gezondheidsmedewerkers van World Vision vertellen Fatuma dat haar zoontje dagelijkse doses nodig heeft met kant-en-klare therapeutische voeding. Eén zakje in de ochtend en één zakje in de avond. Deze speciale voeding heet Plumpy’Nut.

Wat is Plumpy’nut?
In het zakje zit een speciaal pindakaasmengsel. Hier is olie, melkpoeder, proteine, vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Er zit veel energie in en daarom is het een wondermiddel. Binnen 4 weken is een kind dat ernstig ondervoed is weer aangesterkt.

In dit filmpje zie je wat Plumpy’Nut is‘:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.


Van rood naar groen

Muad is ernstig ondervoed maar sterkt gelukkig snel aan door de speciale therapeutische voeding. Als Fatuma een week na het eerste bezoek aan de gezondheidskliniek weer terugkomt met Muad is hij al één kilo zwaarder. Twee weken later nog 2 kilo en begin september, een maand na zijn eerste bezoek, weegt hij al 9 kilo. Dat is bijna twee keer zoveel als een maand geleden. Een week later wordt Muad gezond verklaard. De gezondheidsmedewerker van World Vision meet Muad opnieuw met behulp van het speciale meetbandje (MUAC). Zijn midden-bovenarmomtrek zit nu tussen geel en groen. Muad bevindt zich dus niet langer in de rode gevarenzone.

Muad ziet er gezond uit. Hij lacht en speelt terwijl de World Vision medewerker hem onderzoekt. Hij kijkt aandachtig naar foto’s die een World Vision medewerker heeft gemaakt en speelt ermee. Het is te zien dat het veel beter met hem gaat. Moeder Fatuma is zichtbaar opgelucht. Ze zegt niet veel maar haar ogen zeggen genoeg. Een brede glimlach laat zien hoe blij ze is.

“Ik ben zo blij dat het beter gaat. Toen Muad ziek was, speelde hij niet. Hij kon zich niet bewegen. Nu beweegt hij, en probeert hij te staan. Ik ben zo blij dat hij goed eet.”

Risico op terugval

Met Muad gaat het goed, maar toch is het risico op een terugval groot. In Somalië is veel voedselonzekerheid waardoor ouders moeite hebben om te zorgen voor voldoende eten. Moeder Fatuma wordt daarom begeleid door het voedselhulpprogramma van World Vision (World Food Programme). Fatuma en haar gezin ontvangen via dit programma ongeveer € 90,- per maand voor basisbehoeften. Ook is Muad nu onderdeel van het Targeted Supplementary Feeding Program van World Vision. Dit programma monitort kinderen met matige acute ondervoeding en zal de verbeteringen monitoren.

Van rood naar groen

Muad is op de goede weg, maar zoals Muad zijn er nog zoveel andere kinderen. Nog steeds overlijdt er elke 10 seconden een kind aan ondervoeding. Dit zijn de kinderen ‘in de rode zone’.