Hoofdinhoud

Moro is weduwe en moet overleven in een land waar geweld tot de dagelijkse realiteit behoord. Er vinden gewapende conflicten en aanslagen plaats in het Oost-Afrikaanse land Somalië. En dat is niet het enige. Er is extreme droogte waardoor vee overlijdt. Moro kon niet leven van de landbouw en haar 9 kinderen niet voorzien van genoeg voedsel. Ze moest vluchten naar een betere plek. Met de ezelkar ging ook zij op weg, en onderweg kwam ze nog duizenden andere vluchtelingen tegen.

“De honger is vreselijk. Iedereen moest voor zichzelf zorgen en niemand geeft nog om de ander,” vertelt Moro.

Moro

De situatie in Somalië

Het is niet veilig om in Somalië te wonen. Het land wordt geheerst door gewapende groepen en het is politiek instabiel. Ook is het er droog. Het kan maanden tot een jaar duren voordat het regent. Dit zorgt er ook voor dat vee het niet lang volhoudt. Mensen kunnen dus niet leven van de landbouw. Er is veel honger. Veel mensen gaan op zoek naar een betere plek in één van de vele vluchtelingenkampen in het land en dus zitten de kampen overvol.

Met 9 kinderen in een hutje

Moro vertelt in een aflevering van EO Metterdaad over haar leven in het vluchtelingenkamp. Ze woont hier in een tentje, gemaakt van lappen en dekens, met haar 9 kinderen en hoogbejaarde ouders. Moro is de enige die kan zorgen voor inkomen en dus voor genoeg eten. “Ik verzorg elke dag de groenten op het land. Ik verbouw paprika’s, sla, watermeloen en kool. Dan ga ik naar de markt om de groenten te verkopen. Omdat dit niet genoeg geld oplevert, verzamel ik ook brandhout. Elke vrijdag leen ik een ezelkar van iemand, haal ik brandhout en verkoop ik dit weer.”

Collega Willianne van Slooten ging mee met EO Metterdaad naar Somalië en vertelt hoe het land indruk op haar maakte in dit blog over Somalië.

Dit is hoe wij vrouwen als Moro helpen:

Samen met Moro zijn er nog duizenden andere mannen en vrouwen die moeten zorgen voor genoeg voedsel voor hun gezin. Soms lukt dit niet en eten kinderen de hele dag niets. Duizenden kinderen zijn dan ook ondervoed en hebben niet GENOEG. Om vrouwen als Moro te helpen, werkt World Vision samen met de Kasaba-boerderij. Op deze boerderij worden percelen toegewezen aan huishoudens. Hier kunnen mannen en vrouwen gedurende het hele jaar hun eigen groente verbouwen. Daarnaast geeft World Vision training om de mensen meer te leren over het verbouwen van groenten. We geven ook kooklessen aan de vrouwen. Moro vertelt: “Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat zwarte bonen heel gezond zijn en ik heb meer geleerd over hoe ik de groentes goed kan bereiden. Door deze hulp is het leven beter geworden.” Ook wil World Vision een watervoorziening bouwen op zonne-energie zodat er genoeg water is om het land te bewerken. Lees hier meer over ons project in Somalië.

Geef voor Somalië

Help mee, zeg ook GENOEG tegen de honger in Somalië en geef voor vrouwen als Moro. Door te geven, kunnen wij door verbeterde watervoorziening nog meer mensen helpen om groenten te verbouwen op het land.