Mandy - programmamanager
Mandy Tijm, programmamanager duurzame ontwikkelinsprogramma's

Ontmoet Mandy - over onze duurzame ontwikkelingsprogramma's

Bij World Vision Nederland werken 39 enthousiaste mensen die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor kwetsbare kinderen. Zij vormen samen TeamOranje. Wat is hun passie? Hun motivatie? Maak kennis met programmamanager Mandy Tijm, verantwoordelijk voor onze duurzame ontwikkelingsprogramma's

Op het puntje van mijn stoel

“Tijdens mijn studie zat ik bijna letterlijk op het puntje van mijn collegestoel. Ik studeerde Gezondheidswetenschappen en volgde daarin een vak over internationale volksgezondheid. Tijdens deze colleges hoorde ik verhalen over plekken op de wereld waar mensen sterven aan ziektes en door omstandigheden die – zo dacht ik toen –gemakkelijk zijn te voorkomen. Vooral de verhalen over kwetsbare groepen en kinderen gingen mij aan het hart. Alles in mij zei: hier moet ik iets mee!”

Minder kansen

“De jaren daarna deed ik zoveel mogelijk ervaring op. Ik woonde langere tijd in Ghana, reisde naar Ethiopië voor werk, bezocht vele andere prachtige landen in Afrika en zag grote delen van Azië. Ik werkte met vrouwen, kinderen en mensen met een beperking. En ik ontmoette veel verschillende mensen die minder kansen in het leven krijgen, puur omdat ze in een bepaald land of op een bepaalde plek zijn geboren. Maar overal zag ik de kracht en liefde in mensen; de wens iets moois in de wereld te zetten. Door dingen met eigen ogen te zien, werd ik mij bewust van de tegenstellingen en uitdagingen in de wereld. Ik ontdekte dat als je met mensen in gesprek gaat en vraagt wat ze écht nodig hebben, je de meest waardevolle antwoorden krijgt. Ik voelde en wist dat je met duurzame ontwikkelingshulp een groot verschil voor mensen kunt maken. Dat werd mijn grote drijfveer.”

Écht het verschil maken

“Vorig jaar april ben ik bij World Vision gestart als programmamanager voor onze duurzame ontwikkelingsprogramma’s. Dat zijn de programma’s die door onze kindsponsors mogelijk worden gemaakt. Ik zorg ervoor dat we goed op de hoogte zijn van de voortgang van onze programma’s en wat er speelt. Regelmatig heb ik hiervoor contact met collega’s in de veldlanden. Samen zorgen we er niet alleen voor dat onze activiteiten passend zijn bij de lokale behoeften, maar ook dat het geld wordt besteed op de plekken waar dit het hardste nodig is. Zodat we écht een verschil kunnen maken.”
 

Samen maak je écht verschil!
Mandy Tijm - programmamanager

Twee kanten

“Het mooie van mijn werk vind ik dat onze verantwoording twee kanten op gaat. Aan de ene kant zijn we verantwoording verschuldigd aan de meest kwetsbare kinderen. Wij zeggen dat we de meest kwetsbare kinderen helpen, dus zullen we er ook alles aan doen om juist díe kinderen te bereiken. Aan de andere kant hebben we een verantwoording richting onze donateurs en iedereen die ons werk mogelijk maakt. Deze mensen willen zien dat ze met hun steun écht een verschil maken. Ik vorm een brug tussen beide kanten.”

Gedreven en enthousiast

“Deel uitmaken van TeamOranje voelt heel krachtig. Ik ben dankbaar dat ik op deze manier mijn bijdrage kan leveren aan het creëren van kansen voor anderen. De gedrevenheid, het enthousiasme, de passie en de betrokkenheid van de mensen bij World Vision – ik zie het zowel op kantoor in Nederland als bij de collega’s in het buitenland. Het past precies bij mij. Echt iedereen bij World Vision zet zich met hart en ziel in voor de meest kwetsbare kinderen. Dat geeft mij zo veel energie.”

Zelfredzaamheid

“Het mooiste van mijn werk? Dat is voor mij de focus op zelfredzaamheid. We zorgen ervoor dat kinderen binnen hun gemeenschap veilig op kunnen groeien en genoeg kansen krijgen. Ook als World Vision niet meer in het gebied aanwezig is. Dat is bijvoorbeeld bij kindhuwelijken heel belangrijk. Die kunnen we alleen voorkomen als gemeenschappen zich bewust zijn van het belang van kinderbescherming, ze zelf de signalen van kindhuwelijken op tijd opvangen, er lokale meldingsplekken zijn én er ook echt iets met meldingen wordt gedaan.”

De kracht van duurzame ontwikkelingshulp

“Ik vind het zo gaaf om in evaluaties van onze programma’s te lezen dat een gemeenschap écht is veranderd. Dat er niet alleen scholen of waterputten zijn gebouwd, maar dat de onderliggende oorzaken van armoede en kwetsbaarheid zijn aangepakt. Vrouwen die voor zichzelf opkomen. Kinderen die weer in zichzelf geloven. Gemeenschappen die samen geld sparen om een schooluniform te kopen voor het armste gezin. Met zo’n goede basis kunnen kinderen zich zonder enige hulp of steun van buitenaf optimaal ontwikkelen. Nu en in de toekomst. Dat is wat mij betreft de kracht van duurzame ontwikkelingshulp. Daar doe ik het voor!”

Wie is Mandy?

Naam: Mandy Tijm
Leeftijd: 34 jaar
Woont in: Amsterdam
Hobby’s: wandelen, lezen, reizen, buiten zijn, kamperen, zwemmen
Werkt bij World Vision: sinds april 2020
Functie: Programmamanager sponsorprogramma’s
Motto: “Samen maak je écht een verschil”

Dit artikel verscheen eerder in het World Vision magazine. Ontvang jij deze niet, maar wil je dat wel om op de hoogte te blijven van ons werk en artikelen zoals deze te lezen? Stuur ons een mailtje!