Hoofdinhoud

Miljoenen kinderen dreigen te verhongeren

Extreme honger neemt wereldwijd dramatisch toe. 45 miljoen mensen lopen zonder urgente hulp het risico te overlijden. Vooral kinderen lopen grote risico’s. World Vision roept daarom met klem op om ernst te maken met een wereldwijde aanpak van ‘honger’. 

•    Oekraïne conflict veroorzaakt groeiend aantal hongerdoden

•    45 miljoen bedreigd met dood

•    World Vision antwoordt met focus op de 24 ergst getroffen landen

Andrew Morley, directeur van World Vision Internationaal zegt: “Miljoenen kinderen lijden onder deze hartverscheurende hongercrisis. Die wordt veroorzaakt door een dodelijk combinatie van conflict, klimaatverandering en Covid-19.”

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt catastrofe op catastrofe. Toenemende kosten van brandstof, kunstmest, tarwe, havens die op slot blijven, sancties en handelsbeperkingen als gevolg van de oorlog, allemaal belangrijke factoren die de wereldwijde hongercrisis verergeren. Massale sterfte dreigt in tal van fragiele landen.

Daarom zijn we als World Vision een grote respons gestart, die zich richt op de ergst getroffen honger-hotspots in de wereld. In Jemen, Somalië, Nigeria, Ethiopië en Afghanistan is de situatie op dit moment het ergst. Vooral kwetsbare kinderen zijn in deze landen maar één stap verwijderd van de hongerdood. Volgens schattingen van het Wereld Voedsel Project (WFP) van de Verenigde Naties leven wereldwijd 276 miljoen mensen met acute voedselonzekerheid. Dit aantal zal snel groeien tot 309 en mogelijk zelfs 323 miljoen mensen. Dit hangt af  van de verschillende scenario’s die voortvloeien uit het Oekraïne-conflict.  De komende tijd richt World Vision zich op de 24 meest fragiele landen om daar een verschil van soms leven en dood te kunnen maken.

hartverscheurend

De respons van World Vision bouwt verder op bestaande projectactiviteiten die gericht zijn op het bestrijden van ondervoeding. Daarmee hebben we al 11,5 miljoen mensen bereikt. Maar de activiteiten moeten snel worden opgeschaald om in de pas te blijven met de verslechterende situatie.  Vanwege onze wereldwijde aanwezigheid in bijna 100 landen, hebben we een unieke uitgangspositie. World Vision heeft expertise en leiderschapscapaciteit in huis op gebied van cash en voedselsteun. We zijn de grootste partner voor het ondersteunen en uitdelen van voedsel van het Wereld Voedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. 

In Afghanistan dwingt honger families om hartverscheurende keuzes te maken. “Mijn hart brak toen ik zag dat gezinnen bereid zijn hun kinderen te verkopen om andere familieleden te kunnen voeden, vertelt Asuntha Charles, directeur van World Vision Afghanistan. In juli komt ze naar Nederland om te vertellen over de uitdagingen waar haar land voor staat.

Hongercrisis vergt wereldwijde actie

World Vision roept de internationale gemeenschap op om prioriteit te geven aan de levens van miljoenen kinderen die op dit moment van honger dreigen te sterven. De nood is zo groot dat dit pas de tweede keer in de geschiedenis is dat World Vision een wereldwijde respons van deze aard heeft gelanceerd – de eerste keer was de COVID-19 pandemie.  De hulporganisatie waarschuwt dat de financieringsbehoeften voor de honger-respons nog groter zullen zijn dan voor COVID-19 nodig was.  

“Onze medewerkers, die wonen in de gemeenschappen die zij dienen, doen alles wat in hun vermogen ligt om degenen te helpen die het zwaarst getroffen zijn door de hongercrisis. Maar we hebben dringend meer steun nodig om dit levensreddende werk op te schalen.  Toezeggingen en beloften zijn niet genoeg. Er moet onmiddellijk dringend geld ter beschikking worden gesteld. Er is nu echte actie nodig om levens te redden.” aldus Andrew Morley.