Hoofdinhoud

Een jaar na de machtsovername hebben honger, gedwongen kindhuwelijken en kinderarbeid het leven van Afghaanse kinderen uitzichtloos gemaakt.

Uit het rapport ‘A Children’s Crisis’ blijkt dat in de onderzochte gebieden het gemiddelde inkomen van een huishouden minder dan een dollar per dag (0,92 euro) bedraagt en dat meer dan de helft (53%) van de kinderen als acuut ondervoed wordt aangemerkt.

Voor dit onderzoek zijn 800 ouders en hun kinderen ondervraagd om na te gaan hoe hun leven het afgelopen jaar veranderd is.  

“Ouders en verzorgers worden geconfronteerd met verwoestende situaties. Hun kinderen lijden honger, dus hebben ze geen keus.  Ze moeten hun kinderen aan het werk zetten of een kind uithuwelijken om hun overleving te garanderen. Dit is een keuze waartoe geen enkele ouder ooit gedwongen zou mogen worden”, aldus Asuntha Charles, nationaal directeur van World Vision Afghanistan.

“Ze moeten hun kinderen aan het werk zetten of een kind uithuwelijken om hun overleving te garanderen. Dit is een keuze waartoe geen enkele ouder ooit gedwongen zou mogen worden.”

Asuntha Charles, nationaal directeur World Vision Afghanistan

Daarnaast blijkt dat 7 op de 10 jongens en meer dan de helft van alle meisjes gaan werken in plaats van naar school te gaan om hun gezin te helpen onderhouden. 57% van de ouders meldt dat hun kinderen niet naar school gaan.

“Kinderen ondervinden aanzienlijke psychische problemen als gevolg van de recente veranderingen.  66% procent van de ouders die we spraken, vertelde dat hun kind tekenen van psychosociale problemen vertoont”, aldus mevrouw Charles.

“Terwijl regeringen en beleidsmakers over de hele wereld prioriteit geven aan andere noodsituaties, zijn de kinderen van Afghanistan vergeten. Economische sancties tegen het land hebben een duidelijke uitzondering gemaakt voor humanitaire hulp, maar niet alle regeringen financieren dit belangrijke werk. Te veel Afghaanse kinderen lopen het risico vroegtijdig te sterven. Zij die overleven gaan niet meer naar school, lijden honger en worden gedwongen tot kinderhuwelijken en kinderarbeid. Het is tijd dat wereldleiders deze kinderen prioriteit geven en ervoor zorgen dat zij, net als ieder kind ter wereld, de kans krijgen om te spelen en te leren.