Hoofdinhoud

Dit Oekraïense meisje staart naar de immense krater in een appartementencomplex in Kiev. De niet aflatende stroom bombardementen heeft verwoestende gevolgen voor het leven van gewone kinderen en gezinnen.  De bevolking van Oekraïne maakt zich met vrees en beven op voor de winter.

Veel huizen zijn vernietigd, honderdduizenden huishoudens zitten zonder elektriciteit of gas, en veel steden hebben geen stromend water. Naast de barbaarse verwoestingen, hebben mensen in Oekraïne, net als wij hier in in Nederland te maken met energietekorten en stijgende prijzen. Nu het conflict aanhoudt en de gevechten voortduren, zal het dagelijks leven de komende winter alleen nog maar moeilijker worden.

Mensen maken zich grote zorgen of ze wel warm kunnen blijven. Door de kou en de aanhoudende gevechten wordt bovendien een nieuwe golf van vluchtelingen verwacht, vooral vanuit het oosten en vanuit de zwaar verwoeste steden.

Herstel van huizen, verstrekken van dekens
World Vision gaat samen met de hulporganisaties achter Giro555 volop door met het verlenen van noodhulp, zoals het bieden van onderdak, warme maaltijden of medische en psychosociale hulp: zij breiden hun hulpactiviteiten uit om mensen voor te bereiden op de winter. Zo helpen zij bij het herstel van huizen – bijvoorbeeld van daken en ramen – , zorgen ze voor prefab-woningen voor mensen wiens huis volledig is verwoest, maken ze opvanglocaties winterklaar en verstrekken ze matrassen, slaapzakken, dekens en brandstof. Actievoorzitter en directeur van Cordaid, Kees Zevenbergen, zegt: “Dankzij de enorme opbrengst van deze actie en snel handelen van de hulporganisaties hebben we al heel veel hulpprogramma’s voor Oekraïners kunnen realiseren. De komende maanden zal het erom gaan dat we deze mensen ondersteunen om op een veilige en menswaardige manier de winter door te komen. Dat wordt een pittige uitdaging. Maar, met de kennis, het vakmanschap en de lokale netwerken van onze samenwerkende hulporganisaties heb ik er alle vertrouwen in dat we ook hierin een rol van betekenis kunnen en moeten spelen.”