boeren in Angola

Innovatief geodata-project in Angola

Sinds drie jaar loopt het innovatieve geodata-project in Angola. Doel van dit project is om de voedsel- en inkomenszekerheid van meer dan 100.000 kleine boeren te verbeteren. Het project draagt de naam Mavo Diami, wat in een lokale taal (Kimbundo) ‘mijn land’ betekent.

Wat houdt het project in?
Met behulp van diverse geodata-services kunnen boeren weloverwogen beslissingen nemen om hun oogsten te verbeteren. Het gaat daarbij om mobiele data en informatie op het gebied van weer, bodem, water, gewassen en andere relevante gegevens en indicatoren. 

De belangrijkste vragen die op basis van de informatie beantwoord worden zijn:

  • Wat kan ik het beste planten?
  • Wanneer kan ik het beste planten?
  • Wanneer kan ik het beste irrigeren?
  • Wanneer kan ik het beste oogsten?

Kleine boeren en grote commerciële boerderijen
Het project richt zich op twee marktsegmenten: kleine boeren en grote commerciële boerderijen in zes Angolese provincies Benguela, Bié, Cunene, Huambo, Huila en Kwanza Sul. Voor de kleine boeren zijn de diensten (deels) gratis of beschikbaar via gratis kanalen, zoals de radio. Voor de meer op maat gemaakte services kunnen boeren, na een proefperiode, een abonnement afsluiten. Ook de grote commerciële boerderijen kunnen zich aanmelden voor een abonnement. Ze betalen een bepaald bedrag per hectare en kunnen ook irrigatieondersteuning krijgen.

Het project valt onder G4AW (Geodata for Agriculture  and Water) en wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Netherlands Space Office (NSO), het ruimtevaartagentschap van de Nederlandse rijksoverheid. World Vision leidt deze publiek/private samenwerking en voert dit project uit samen met Aequator Groen & Ruimte, BZRD, eLEAF, FutureWater, GaiaVision, Nova Agrolider en Weather Impact. 
 

Logo G4AW
Logo NSO