Hoofdinhoud

2300 scholen beschadigd door bommen en granaten

Terwijl wereldwijd miljoenen kinderen aan het eind van de zomervakantie weer naar school gaan, lopen 3,6 miljoen Oekraïense kinderen het risico hun klas te missen.Een half jaar na de start van het conflict, hebben bovendien 1,5 miljoen Oekraïense kinderen grote kans op mentale gezondheidsklachten.

“Dit conflict zet de toekomst van een hele generatie Oekraïense kinderen op het spel. Vorig jaar rond deze tijd, pakten ze hun schooltas en keken ze ernaar uit om na de zomervakantie hun vriendjes weer te zien in de klas. In zes maanden tijd is hun hele leven op de kop gezet. In veel plaatsen is geen of maar heel beperkt onderwijs. Scholen kwamen tot stillstand door de oorlog,“ vertelt directeur Jennifer Neelsen, van het crisis response team van World Vision.

Geen school maar schuilplaats

Het ‘Save Schools in Ukraine Report’ maakt duidelijk dat 2300 scholen in Oekraïne zijn beschadigd door bommen en granaten. Tenminste 286 scholen zijn volledig verwoest. Daar komt nog bij dat 3500 onderwijsinstellingen op dit moment in gebruik zijn als schuilplaats.

“Een schooldag geeft structuur aan kinderen. Maar het gewone leven bestaat voor miljoenen meiden en jongens in Oekraïne al een half jaar niet meer. De start van het nieuwe schooljaar is anders dan alle andere jaren. Het zal moeilijk zijn om de gemiste tijd in te halen, “ volgens Neelsen.

In oorlogstijd verdienen deze kinderen onze aandacht, juist bij de start van het nieuwe schooljaar. Extra onderwijssteun is hard nodig. Humanitaire organisaties kunnen die steun verlenen, in samenwerking met lokale onderwijspartners. Maar financiële hulp is daarvoor dringend nodig,” aldus Neelsen.

Gezondheidsklachten

Behalve gebrek aan goed onderwijs, lopen Oekraïense kinderen ook kans om mentale gezondheidsklachten op te lopen. World Vision’s  No Peace of Mind Report laat zien dat als gevolg van de oorlog 1,5 miljoen Oekraïense kinderen grote risico’s lopen.

“Zoals altijd in conflicten, vangen onschuldige kinderen de hardste klappen op. Veel kinderen stonden oog in oog met moord en doodslag. Miljoenen kinderen werden gedwongen uit hun huis te vertrekken en hun huisdieren en familieleden achter te laten. Hun levens zijn verscheurd. Juist daarom zou de internationale gemeenschap mentale gezondheid en goed onderwijs prioriteit moeten maken,“ vindt Neelsen.

De noodhulpafdeling van World Vision heeft inmiddels meer dan 277.000 mensen ondersteund, waarvan bijna 100.000 kinderen. Voor kinderen werden onder andere onderwijsprogramma’s opgezet. Naar verwachting zal de hulpvraag verder omhoog gaan wanneer straks de winter aanbreekt.

In Oekraïne namen ruim 5000 kinderen deel aan onze onderwijsprogramma’s. Ook in de buurlanden Moldavië, Roemenië en Georgië zette World Vision in op extra onderwijssteun voor kinderen.

foto via https://saveschools.in.ua/en/