Liza ontmoet haar sponsorkind Linate

Als kindsponsor bij World Vision maak je impact!

01-07-2020 door Liza de Jonge
 

Ik zit in een grote auto, schuin achter onze driver Edmund, die behendig de diepe kuilen in de weg vermijdt. Het rode stof stuift omhoog bij iedere bocht die we maken. Met World Vision ben ik in Oeganda en we zijn op weg naar mijn sponsorkind Linate. Terwijl we steeds verder de bush in rijden, voel ik de zenuwen door mijn lijf gieren. Ik weet niet veel van Linate, behalve dat ze mijn haar mooi vindt… Wat staat mij te wachten?
 

Chosen: de rollen van kindsponsoring worden omgedraaid!

Een paar maanden geleden gaf ik mij op voor ‘Chosen’, het nieuwe concept van World Vision, waarbij de rollen van kindsponsoring worden omgedraaid. Niet de sponsor kiest een kind uit, maar het kind kiest de sponsor uit. Geweldig! Ik hoefde niet lang na te denken voor ik mij aanmeldde als sponsor.

Ik tuur uit het raam, terwijl ik terugdenk aan het moment dat ik voor het eerst Linates foto zag. Een prachtig meisje met grote ogen en een felblauwe jurk. In de bijgevoegde brief schreef Linate waarom ze voor mij koos als haar sponsor: ‘I like your hair and your smile.’

Als er een grote tak tegen de ruit zwiept, schrik ik op uit mijn gedachten. Dan zie ik in de verte een huisje van leem, omringd door talloze bananenbomen. Ik herken Linate direct: ze draagt hetzelfde blauwe jurkje als op de foto die inmiddels een gouden lijstje in mijn appartement in Den Haag hangt.
 

Als sponsor ben jij belangrijk voor een heel gezin

Nadat de auto tot stilstand is gekomen, haast ik me naar het gezin, dat mij blij opwacht naast hun huis. Linate kijkt me verlegen aan en haar moeder buigt diep voor me. De vader klapt van vreugde in zijn handen. Ik word stil vanbinnen. Niet eerder realiseerde ik me hoe belangrijk ik ben voor dit hele gezin. Niet alleen voor Linate, maar ook voor haar ouders en haar broertjes en zusjes.

Terwijl ik met het gezin in gesprek ging, werd mij al heel snel duidelijk hoeveel verandering World Vision in hun leven teweeg had gebracht. De ogen van de moeder lichtten op toen ze erover vertelde. Hun kinderen konden naar school, er kwam een waterput dichter bij huis en er was medische hulp.

Aan het einde van mijn bezoek begreep ik: door een kind te sponsoren bij World Vision, maak je impact. In het leven van een meisje of jongen, maar ook in het leven van gezinnen en zelfs hele communities.

Wil jij ook een verandering brengen in de levens van anderen?