kind gewond door explosie Beiroet

Lot van kinderen na explosie Libanon onzeker

Een zware explosie heeft op 4 augustus een enorme ravage aangericht in Beiroet. Er zijn al meer dan 130 doden en duizenden gewonden geteld en nog steeds worden veel mensen vermist.

Geen huis

Huizen zijn door de explosie ook verwoest, waardoor ouders worden gedwongen om met hun kinderen tijdelijk onderdak te zoeken op scholen, bij familie/kennissen of in andere gebouwen. World Vision maakt zich specifiek zorgen over de kwetsbare kinderen en gezinnen, zoals vluchtelingen.
Ongeveer een miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon leven in drukke stedelijke omgevingen en in informele nederzettingen in tenten, waardoor het risico op COVID-19-infectie erg hoog is.

Er was al veel nood

Het dagelijkse leven van miljoenen kinderen in Libanon was er al vol met onzekerheid en angst vóór deze crisis:
• De impact van een negenjarige oorlog in Syrië heeft het onderwijssysteem onder druk gezet, waardoor veel kinderen naar school gingen in ploegendiensten of te maken hadden met verkorte schooldagen. 
• De economische crisis van de afgelopen drie jaar heeft het dagelijks leven in Libanon dramatisch verslechterd, waardoor dagelijkse toegang tot voedsel een uitdaging is voor een gemiddeld gezin.
• COVID-19 heeft het gezondheidssysteem van het land de afgelopen maanden al belast. Daar komt nu de zorg voor veel gewonden door de explosie bij. 

Hulp

De algehele impact van de explosie wordt nog beoordeeld, maar er wordt geschat dat ruim 500.000 mensen directe hulp nodig hebben. We doen er alles aan om de mensen in Beiroet te steunen, maar we zijn erg bezorgd voor de humanitaire gevolgen van deze ramp, vooral voor de meesten kwetsbare kinderen en hun gezinnen.


World Vision werkt sinds het begin van de burgeroorlog in 1975 in Libanon en blijft Libanese families en vluchtelingengemeenschappen bijstaan door middel van noodhulp, ontwikkelingsprojecten en het opkomen voor hun belangen.
Twee World Vision medewerkers zijn door de explosie gewond geraakt, maar zijn behandeld en maken het goed. Het nationale kantoor en een magazijn met opslag zijn beschadigd tijdens de explosie.