Shamim

Coronavirus: onderneemster Shamim in Zuid-Sudan vreest dat haar familie zal verhongeren.

17-04-2020

Shamim is een van de vele vrouwen die zich in 2018 aansloten bij de naaiopleiding van World Vision. Een naaimachine en stoffen waren toen een onderdeel van de opstartkit.

Algauw kreeg Shamim in haar gemeenschap bekendheid als naaister. In haar eentje verdiende ze de kost voor een groot gezin: haar moeder, vier broers en zussen, en haar eigen kinderen. Haar florissante bedrijf betekent dan ook alles voor haar.

In de regel verdient Shamim tussen de $16 en $100 per week. Maar na 21 maart – de dag waarop de regering besloot dat de scholen dicht moesten om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen – kwam er steeds minder geld in het laatje.

De gezondheidscrisis vormt een ernstige bedreiging voor kleine ondernemers als Shamim. Omdat zij voor het levensonderhoud van haar familie afhankelijk is van haar bedrijf is ze de wanhoop nabij. “Op dit moment vormt zelfs malaria een gevaar voor mijn familie, omdat ik het geld niet meer heb voor de benodigde medicijnen.”

Bij veel moeders in Zuid-Sudan leeft de vrees dat hun situatie zal verslechteren als de coronapandemie toeslaat. Celina Amani, die eveneens moeder is: “Ik bid dat God ons en onze kinderen zal beschermen tegen deze ziekte. De jaren van oorlog in ons gebied hebben al teveel levens geëist. Ik hoop dat God ons en onze kinderen zal sparen, zodat zij een betere toekomst tegemoet gaan dan wij.”

Gift Sibanda, Operations Manager bij World Vision, stelt dat de zorgen van deze vrouwen terecht zijn: “Veel vrouwen hebben nu moeite de kost te verdienen voor hun gezin; ze hebben dringend hulp nodig van World Vision en andere organisaties om door deze pandemie heen te komen.” 

In het kader van het Juba Emergency Food Security Project heeft World Vision 165 mannen en vrouwen opgeleid tot gediplomeerde kleermakers. Het project werd gefinancierd door het Wereldvoedselprogramma (WFP). Het is gericht op de meest kwetsbare huishoudens in de stedelijke gemeenschappen van Djoeba. Het doel is om hen betere toegang te geven tot levensmiddelen en directe basisbehoeften. Via het project krijgen nog eens 84.000 mensen maandelijks financiële steun en een opleiding, waarin zij nieuwe vaardigheden aanleren op het gebied van kleermakerswerk, bouw, of bijvoorbeeld elektriciteit.

Lees meer over onze aanpak in de strijd tegen het coronavirus.

Helpt u ons om de meest kwetsbare gemeenschappen van de wereld te beschermen tegen verspreiding van het coronavirus?