Cavo

13-07-2021

Cavo* is niet als andere meisjes...

De vijftienjarige Cavo* droomt ervan naar school te kunnen zoals andere meisjes. Maar Cavo is niet zoals andere meisjes. Omdat alleen zij er is om voor haar moeder en oma te zorgen, werkt Cavo.

En ondanks haar drie verschillende banen, is er bijna nooit voldoende te eten. Soms bestaat een maaltijd uit gekookte bladeren. Ze werkt op de markt, ze doet de was en gedwongen door de omstandigheden, is ze ook in de prostitutie beland.

In het kleine hutje van haar familie vertelt ze ons dapper haar verhaal: “De droogte heeft grote gevolgen voor ons. Als we geen werk kunnen vinden, gaan we naar bed zonder te eten. Gisteren hebben we niets gegeten en vandaag moesten we heel vroeg opstaan om wat bladeren te verzamelen die hier zijn gegroeid. Dat is wat we vandaag eten."

"Ik slaap met mannen omdat ik mijn moeder en grootmoeder moet onderhouden. Ze lijden door de honger."

Cavo is zich erg bewust van de gevaren van prostitutie zoals HIV, zwangerschap en misbruik. Cavo is één van de miljoenen meisjes en vrouwen die met deze wrede werkelijkheid wordt geconfronteerd. Alarmerende voedseltekorten, prijsstijgingen en mislukte oogsten, klimaatverandering en honger zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en vormen de grootste problemen voor kwetsbare kinderen.

Cavo legt de hartverscheurende realiteit van de situatie uit: “Als er mannen komen, dan slaap ik met ze. Als ik dat niet doe, hoe zal ik dan overleven? Ze geven me er iets voor. Soms liegen ze en geven ze je uiteindelijk maar 500 of 200 Kwanza's." (50 cent of 20 cent).

"Als de droogte en de honger er niet waren geweest, zou ik dit niet doen. Ik zou naar school gaan zoals andere kinderen." Cavo is niet de enige. Over de hele wereld, in sloppenwijken bij grote steden of afgelegen dorpen of kampen, zien we de effecten van klimaatverandering en hoe dit expliciet verband houdt met ernstige voedseltekorten. Het leidt tot uitbuiting, vooral van vrouwen en meisjes.

Cavo's verhaal laat zien wat de menselijke kosten van klimaatverandering zijn. De hoogste prijs wordt ten onrechte betaald door degene die de minste verantwoordelijkheid dragen voor de klimaat problemen. Om de menselijke kosten van klimaatverandering te zien, moeten we verder kijken dan alleen CO2 uitstoot. Maar moeten we ervoor zorgen dat kinderjaren niet verloren gaan door uitbuiting en dat gemeenschappen een duurzame toekomst kunnen opbouwen.

Wil jij meehelpen om de realiteit van meisjes zoals Cavo te veranderen? Word donateur via onderstaande button.

*naam gewijzigd om de identiteit te beschermen