19-01-2018

Samenwerking World Vision en de Working Party leidt tot betere gezondheid van moeders en kinderen in Ethiopië.

Onlangs was onze Ethiopische collega Tigist Mamo in Nederland. Voor World Vision Ethiopië is zij adviseur op het gebied van gezondheid en voeding voor zwangere vrouwen, moeders, pasgeboren baby’s en kinderen. Natuurlijk bracht ze ook een bezoek aan ons kantoor in Amersfoort. De uitgelezen kans om haar het hemd van het lijf te vragen over haar werk in Ethiopië. 
Tigist: “Door de samenwerking met de Working Party zijn er levens van moeders en kinderen in Ethiopië gered. Zwangere vrouwen krijgen nu vaker professionele hulp bij hun bevalling. Samen met de Working Party hebben we in Ethiopië gynaecologen en vroedvrouwen getraind zodat ze betere zorg kunnen geven wanneer er complicaties tijdens of na de bevalling optreden.” 

Wat is de Working Party?
De ‘Working Party on International Safe Motherhood & Reproductive Health’ zet zich in voor de gezondheid van vrouwen, en specifiek moeders, in landen met lage inkomens. De leden van deze werkgroep zijn (voormalige) artsen en gynaecologen. Samen vormen ze een toegankelijke, levende bibliotheek van kennis en ervaring.
Sinds 2015 werkt World Vision samen met de Working Party. In 2015 zijn diverse leden van deze werkgroep naar de provincie Gondar in Ethiopië gegaan om trainingen te verzorgen. Dit ging zo goed, dat besloten is de samenwerking voort te zetten. 

Waarom is deze samenwerking nodig?
“Wereldwijd sterven ongeveer 800 vrouwen per dag als gevolg van problemen bij hun zwangerschap en bevalling. 99% van deze sterfgevallen vindt nog steeds plaats in landen met een laag inkomen. De meeste sterfgevallen zijn te voorkomen” beschrijft Tigist. Geen enkele vrouw zou mogen sterven terwijl ze het leven geeft, is de leus waarmee de Verenigde Naties de vermindering van moedersterfte aanpakt. In Ethiopië trok de slogan de aandacht van de inmiddels overleden premier Meles Zenawi, die het voortdurend herhaalde in zijn toespraken. Tigist: “Het is natuurlijk helemaal waar, dat geen enkele vrouw zou mogen sterven tijdens een bevalling. Het is zo gecompliceerd, dat het veel inspanning kost om dit waar te maken.”

Tigist

Tigist legt uit waarom het zo gecompliceerd is:
“Er zijn verschillende oorzaken die bijdragen aan deze hoge aantallen sterfgevallen. Ten eerste worden problemen vaak onvoldoende herkend en loopt het zoeken van hulp vertraging op. Dit komt door te weinig kennis of spirituele of culturele overtuigingen. Ten tweede zijn de wegen vaak slecht en hebben mensen geen auto of ander vervoersmiddel. De reistijd is lang en er zijn minder dokters dan in Nederland. Ten slotte, als vrouwen dit alles overwinnen en eindelijk een kliniek bereiken, ontbreekt het aan de juiste apparatuur en/of medicijnen en heeft het personeel lang niet altijd de juiste opleiding of de juiste vaardigheden om de vrouwen goed te helpen.

Hoe helpt de samenwerking tussen de Working Party en World Vision hierbij?
Gezondheidszorg aan moeder en kind is al jaren één van de speerpunten van World Vision. De gespecialiseerde kennis en ervaring van de gynaecologen en verloskundigen van de Working Party vormen een goede aanvulling. Zij geven in Ethiopië training aan hun vakgenoten. Ook trainen zij medewerkers van landelijke gezondheidscentra en gespecialiseerde medewerkers van universiteiten. Deze worden zo opgeleid dat ze de training ook zelf weer kunnen geven, het train-de-trainer idee dus. De trainingsmethode waarmee dit gebeurt heet: Intensive Skill Training. Het bestaat uit het aanleren van zeven belangrijke vaardigheden: antibiotica toedienen, placenta verwijderen, toedienen van een middel tegen stuiptrekkingen/epilepsie bij de moeder, toedienen van een middel tegen overmatig bloedverlies na de bevalling, verwijderen van de vrucht als het kindje in de baarmoeder is overleden, geassisteerde vaginale bevalling en de reanimatie van een pasgeboren kindje. Deze trainingen verhogen de kennis van gynaecologen en vroedvrouwen, en dat komt rechtstreeks ten goede aan moeders en kinderen in Ethiopië. Prachtig nieuws voor hen en alle sponsors!