Stop kindhuwelijken!

Kindhuwelijken zijn wereldwijd een groot probleem. 1 op de 9 meisjes trouwt voordat ze 15 jaar oud is, meestal is armoede de oorzaak. Als een meisje jong moet trouwen, brengt dat haar ontwikkeling ernstig in gevaar. Ze gaat niet meer naar school en haar gezondheid en veiligheid staan op het spel. Kindhuwelijken moeten stoppen!

Kema

Kema

1 op 9

1 op de 9 meisjes wordt uitgehuwelijkt voor haar 15e

650 miljoen

Meer dan 650 miljoen vrouwen zijn als kind uitgehuwelijkt.

50%

50% van de kindhuwelijken vindt plaats in Zuid-Oost Azië.

FEITEN

1. Wat zijn kindhuwelijken?

Als één van de twee partners onder de achttien jaar is, spreken we van een kindhuwelijk. Het gaat ook om huwelijken waar één van beide partners niet vrijwillig instemt. Een kindhuwelijk ontneemt het slachtoffer, meestal een meisje, de kans op onderwijs, gezondheid en bescherming. De cirkel van armoede blijft hierdoor bestaan.

2. Waar vinden kindhuwelijken plaats?

Het is haast niet te geloven, maar er zijn nog steeds landen waar een kindhuwelijk legaal is. Vooral in ontwikkelingslanden is dit de realiteit. Ongeveer de helft van deze landen ligt in Azië. In bijvoorbeeld Bangladesh zijn er meer dan vier miljoen kindbruiden, ondanks het feit dat de wettelijke minimumleeftijd om daar te trouwen 18 is.

3. Wat is de oorzaak van kindhuwelijken?

Armoede, gebrek aan onderwijs en culturele gebruiken zijn de grootste veroorzakers van kindhuwelijken. Als een gezin arm is, huwelijken de ouders eerder hun dochter uit, omdat ze dan een kind minder te eten hoeven te geven. Wanneer ouders ongeschoold zijn en moeite hebben om rond te komen, zien ze het vaak als een goede oplossing om hun dochter uit te huwelijken. Ook denken ouders dat ze hun dochter een goede toekomst geven door haar jong uit te huwelijken. 

Kindhuwelijken brengen de ontwikkeling van een kind ernstig in gevaar. Een vroegtijdig huwelijk heeft ook invloed op toekomstige generaties. De cirkel van armoede blijft bestaan. Terwijl een kind dat is geboren bij een moeder die wel naar school is geweest, 50% meer kans heeft om ouder dan vijf jaar te worden.

4.  Wat doet World Vision om deze kindbruiden te helpen?

Een meisje dat moet trouwen is niet het enige slachtoffer van het kindhuwelijk.  Want hele generaties, gemeenschappen en landen lijden onder de blijvende impact. World Vision komt overal in de wereld op voor de rechten van meisjes en vrouwen. We streven naar gelijke kansen voor jongens en meisjes. We helpen gemeenschappen om een duurzamere ontwikkeling, snellere economische groei en betere vooruitzichten voor kinderen te realiseren. 

We investeren in meisjes door hun opleiding te promoten en het bewustzijn te vergroten over de gevaren van een vroeg huwelijk. Samenwerking is hierbij het kernwoord. Door samen te werken met families, gemeenschappen en regeringen kunnen we de wereldwijde trend van gedwongen en vroegtijdige huwelijken keren. Daarnaast werken we ook samen met families en hele gemeenschappen - mannen, vrouwen, jongens en meisjes - om hen te helpen de waarde van een meisje te begrijpen en waarom haar rechten moeten worden erkend. 

World Vision werkt wereldwijd samen met andere organisaties, zoals bijvoorbeeld Girls not Brides,om het probleem van kindhuwelijken op de kaart te zetten. We vragen bijvoorbeeld aan overheden om de ondergrens waarop meisjes en jongens mogen trouwen in te stellen op 18 jaar. En we vragen ze ook om te zorgen voor goed onderwijs voor meisjes.