Hoofdinhoud

Hoewel ze vijf jaar schelen, is de band van Blue en Sunday door verschrikkelijke omstandigheden hechter dan die van de meeste broertjes. In het gebied Turkana, Kenia, vecht de 4-jarige Sunday, het jongste broertje, voor zijn leven. Door de hongercrisis in Oost-Afrika is hij ernstig ondervoed en daardoor te zwak om te rennen of te spelen. Hij heeft zelfs geen energie om te praten. Zijn broer Blue helpt hem om voor zijn leven te vechten. 

Een strijd tegen ondervoeding

Toen hun moeder een paar maanden geleden overleed, bleven de jongens achter. Ze gingen wonen bij hun tante, maar haar gezin heeft nog meer kinderen te voeden. Vroeger verdiende ze wat geld met weven. Nu heerst er zoveel armoede in het gebied dat niemand meer geld heeft om iets te kopen. Het gezin heeft nauwelijks inkomen en door de stijging van de voedselprijzen is eten niet meer te betalen.  

De 9-jarige Blue, het oudste broertje, besteedt zijn dagen aan het verzorgen van een paar geiten en aan het zoeken naar wilde bessen. Als zijn broertje ergens heen moet, draagt Blue hem, omdat hij te zwak is om te lopen. Beide broers zijn ondervoed, maar vooral de gezondheid van Sunday gaat snel achteruit. Sunday heeft dringend medische hulp nodig.

Hulp via een mobiele gezondheidskliniek

2 kilometer verderop heeft World Vision een mobiele gezondheidskliniek opgezet om mensen te helpen die worden getroffen door de hongercrisis die dit gebied treft. De gezondheidskliniek betekent het verschil tussen leven en dood voor honderden, zo niet duizenden kinderen zoals Sunday.

Toen Blue en zijn tante Sunday binnenbrachten in de kliniek van World Vision, werd hij gewogen en werd zijn armomtrek gemeten. De band om zijn arm kleurde rood, wat Ernstige Acute Ondervoeding betekent. Dit is de gevaarlijkste vorm van ondervoeding. Onze collega’s kwamen direct in actie en zorgden ervoor dat hij werd opgenomen in het voedingsprogramma. Zakjes “RUTF” (Ready to Use Therapeutic Food) zijn een van de kleine, maar belangrijke maatregelen die Sunday’s lichaam helpt te herstellen. Elke week wordt de gezondheid van Sunday, en vele andere kinderen, gemonitord.

Hulp in kwetsbare, afgelegen gebieden

Het gebied waar Sunday en Blue wonen, is een van de moeilijkst bereikbare gebieden in Kenia, maar dat betekent niet dat World Vision minder actief is. Het is juist een roep om door te gaan.

Als je dit verlaten landschap binnenstapt, voelt het alsof je terug in de tijd gaat. De mensen leven hier een nomadisch leven, met traditionele waarden en klederdracht. Tegelijkertijd voelt het alsof je in de toekomst stapt: de klimaatcrisis heeft hier al zijn tol geëist en het milieu verandert sneller dan op andere plekken op de wereld.

Een lichtpuntje: vooruitgang in de gezondheid van Sunday

Tijdens ons bezoek aan Sunday vertelt het team van de mobiele kliniek ons opgetogen over de vooruitgang die hij heeft geboekt. Zijn armband is nu tussen rood en geel, wat betekent dat hij matig ondervoed is. Dat is genoeg om hem uit de greep van de dood te bevrijden – een kleine maar belangrijke overwinning.

“Dit betekent dat Sunday kan, en waarschijnlijk zal overleven,” zegt Brian, hoofd-diëtist. “Matig ondervoed zijn is zeker geen succes, maar het betekent wel dat Sunday niet langer aan de rand van de dood staat en dat we ons kunnen richten op hoe we hem gezond kunnen krijgen.” 

Sunday keert terug naar school

Het is een belangrijk moment voor onze collega’s, die Sunday en Blue hebben leren kennen. Het is ook een belangrijk moment voor de twee broertjes. Sunday is eindelijk gezond genoeg om terug naar school te gaan. Hoewel hij nog steeds te zwak is om de paar kilometer naar school te lopen, doet zijn broer alles wat nodig is om hem daar te krijgen. Op school kan Sunday weer kind zijn. Hij kan er spelen met andere kinderen, leren over de wereld, en hij krijgt er te eten. Dat is het voor Blue waard om zijn broertje de 7 kilometer naar school te dragen.

Het aantal kinderen dat sterft door honger neemt toe. Wij zeggen GENOEG. Geen enkel kind hoeft honger te lijden als we NU in actie komen. Lees meer over hoe we in actie op worldvision.nl/genoeg.